Pénzügy

Sok devizásnak már mától csökken a törlesztője

A devizaalapú szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek törlesztőjét egy tavalyi törvénymódosítás csökkenti.

A tavaly elfogadott új hitelintézeti törvény előírja, hogy július 1-jétől nemcsak a lakáshitelek (náluk 2010 óta élt hasonló szabály), hanem a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében is az MNB által megállapított és közzétett, hivatalos devizaárfolyamot kell alkalmazniuk a bankoknak – írja a Portfolio.hu.

A hitelintézetek úgy is dönthetnek, hogy saját középárfolyamukat alkalmazzák, de ezek átlaga jellemzően megegyezik a hivatalos MNB-árfolyammal. Így sokat nem veszítenek ezáltal a bankok: a Portfolio becslése szerint mintegy 5 milliárd forintos jövőbeni bevételkiesést okoz a bankszektornak.

Mivel a bankok jellemzően a magasabb, eladási típusú árfolyamot használják a törlesztések során, egy most 126 200 forintot fizető ügyfél havi törlesztőrészlete 124 300 forintra csökkenhet – írja hét bank átlagával számolva a Portfolio.hu. A törvény szerint ezt a rendelkezést kell alkalmazni arra az esetre is, ha a törlesztőrészlet fizetése nem havi rendszerességgel történik, valamint ha az ügyfél a fennálló tartozásának egy részét vagy a teljes összegét előtörleszti.

A múlt pénteken benyújtott törvénytervezet értelmében a meglévő devizahitelek árfolyamát MNB-árfolyamon kell újraszámolniuk a bankoknak. Ez azonban nem vonatkozik azokra a hitelekre, amelyeknél a fent említett hitelintézeti törvény az irányadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik