Pénzügy

Kilakoltatás: akiket nem véd meg a kormány

Csak a devizahitelesekre vonatkozik, hogy nem tehetik ki őket a lakásukból, ha nem tudnak fizetni. A forintadósok ugyanebben a helyzetben mehetnek az utcára.

Egyedül

A parlament hétfőn rábólintott: határozatlan ideig meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot. A devizahiteleseknél. Legalábbis addig, amíg a bajba került adósok végleges megmentésének terve ki nem forr.

A forintadósokat nem védik tovább

Aki tehát forintban adósodott el, és jutott el odáig, hogy nem tud fizetni és végrehajtás alá kerül a lakása, azt eztán is nyugodtan az utcára tehetik.

Pedig, mint az Azénpénzem.hu emlékeztetett, a kormánynak volt egy olyan ígérete, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek. Hát, úgy tűnik, ez most nem volt szempont.

A hitelcsalókkal egy kalap alatt

A lap „le is fordította”, hogy ez mit jelent. Azt, hogy a forinthiteleseket kvázi azokkal a devizahitelesekkel vették egy kalap alá, akik hitelcsalást követtek el.

A moratórium ugyanis csak azokra nem vonatkozik (most a devizahitelesek közül), akiket elítéltek hitellel kapcsolatos visszaélésért.

A devizahiteleseket egy kivételes esetben így is kirakhatják: ha az árverési vevő az önkormányzat vagy az állam. Feltéve, ha a vevő vállalja, hogy két éven belül felújítja és pályázat útján kiadja a lakást.

A portál áttekintése szerint egyébként a forinthitelesek közül is sokan vannak nagy bajban.

Ők is forinttal tartoznak

Általános kilakoltatási tilalmat sürgettek – hiába

A Magyar Szociális Fórum már április végén jelezte, diszkriminatívnak tartja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Arra kérték a kormányt, hogy az önkormányzati bérlakásokban élőkre is terjesszék ki a határidő kitolását, mert százával készülnek az utcára tenni olyan családokat, akik szerény jövedelmük miatt vagy esznek, vagy rezsit fizetnek.

Az emberjogi szervezet szerint ők már április végén megkapták a felszólítást, hogy néhány napon belül kiürítve adják át a lakásukat. És nincs hova menniük.

Magyarországon évente mintegy 250-300 családot lakoltatnak ki.

 

Ekkor a kormányszóvivőséghez fordult lapunk, hogy megtudjuk, valóban ilyen diszkriminatív lépésre készülnek-e. Türelmünket kérték, de választ végül nem kaptunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik