Pénzügy

A fővárosban kétszer annyit keresnek, mint vidéken

Nem biztos, hogy jobb az élet a fővárosban, de keresni általában jobban lehet. A Profession.hu kutatása során fodrászokat, orvosokat, vendéglátósokat és villamosmérnököket kérdezett meg jövedelmükről.

Rengeteg szó esik a külföldi munkavállalásról, itthoni és kinti bérek összehasonlításáról, de keveset foglalkozunk azzal, hogy mi a helyzet országon belül: hogyan él meg egy felszolgáló Budapesten és vidéken, hol éri meg jobban villamosmérnöknek lenni, hogyan alakulnak egy fodrász bevételei és kiadásai a fővárosban, vagy azon kívül. A mérnökök kivételével minden szakmában jóval többet vihetnek haza a munkavállalók Budapesten.

Az állásportál kutatómunkája nem reprezentatív, a válaszadók saját életükre vonatkozóan adták meg az adatokat, a táblázatban az átlagos nettó havi béreket láthatjuk.

Az interjúk kitértek az állandó kiadásokra is, ebből jól látható, hogy Budapesten drágább élni. A felmérés vizsgálja a rezsi és albérletköltségeket, az élelmiszerre, szórakozásra, egyéb kiadásokra költött összeget. Minden esetben 10-15 százalékkal több kiadás jelentkezik a fővárosban, mint vidéken az adott költséget vizsgálva.


Minden megkérdezett területen valamivel magasabb állandó kiadások összege – forrás: Profession.hu

Összességében tehát elmondható, hogy a megkérdezettek órabérre is átszámolt jövedelme markáns különbségeket mutat attól függően, hogy az adott szakember Budapesten vagy vidéken végzi a munkáját, de jelentős a különbség a megélhetésre fordított összegekben is. Az azonban sajnos egységesen elmondható, hogy függetlenül a megkérdezettek szakmájától és földrajzi helyétől, megtakarításra egyiküknek sincs lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik