Pénzügy

S&P: Magyarország tényleg jobban teljesít

A hitelminősítő szerint stabilizálódott az ország a bóvlikategóriában.

Nem igazán tudjuk, hogy örüljünk vagy sírjunk, de az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő szerint Magyarország besorolása stabilizálódott. Igaz, a bóvlikategóriában, amit nem nagyon ajánlanak befektetésre. Egészen konkrétan “kilátásjavítás mellett megerősítette a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-besorolást, BB és B kategóriában”.

Az adósságon múlik

A Portfólió.hu pénzügyi szaklap szerint a hitelminősítő pénteki közleményében összességében stabil gazdasági kilátást vetít előre Magyarország számára, emellett elismerően szól a kormány teljesítményéről. Díjazták, hogy nem adósodott el még jobban az állam, és dicséretesnek tartják azt is, hogy a kormány szeretne inkább forintalapon tervezni államkötvény-kibocsátást, mint devizaalapon. (Ez ugyanazért fontos, amiért egy háztartásnak is stabilabb, tervezhetőbb konstrukció egy forint-, mint egy devizahitel.)

Így billenhet a mérleg nyelve

Az S&P szerint javulást az hozhat, ha megugrik a beruházás vagy jelentősen csökken a külföldi befektetők felé való adósságunk. Leminősítést szenvedhetünk viszont el, ha a várakozásoknál sokkal rosszabbul alakul a gazdasági növekedés, ha a bankok gyorsabb ütemben vonják ki hiteleiket vagy ha a külső vagy állami pénzügyek helyzete lényegesen romlik.

A Portfólió összesítése szerint még ezzel együtt is az S&P-nél állunk a legrosszabbul a három nagy hitelminősítő közül, hiszen két szinttel is lejjebb vagyunk a befektetésre ajánlott kategóriánál – ráadásul eddig még a kilátás is negatív volt. A másik két szervezet a spekulatív kategória legfelső szintjén tartja Magyarországot, a Moody’s negatív, a Fitch stabil kilátással.

Káeurópa hátsó padsorában

A bóvli kategóriában Kelet-Európában minden hitelminősítőnél társainknak számítanak a horvátok. A románok mindenütt egy kategóriával feljebb vannak, s van, ahol már ismét befektetésre ajánlják őket. A lengyelek és a csehek a hitelminősítők szemében megbízható, jó adósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik