Pénzügy

Rengeteg pénzt küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok

Egyértelműen a több fizetés, a jobb életszínvonal és a tervezhetőbb jövő miatt megy egyre több magyar külföldre dolgozni. Közülük sokan, sokkal támogatják az itthon maradott családtagokat.

Magyarok tízezrei mentek ki tavaly is külföldre, szerencsét próbálni. És akiknek valóban bejött a dolog, azok nem feledkeztek meg az itthon maradottakról sem – sokan küldenek haza pénzt családtagjaik támogatására.

Tízezer számra mennek ki a magyarok

A magyarok közül az ENSZ adatai szerint Németországban élnek a legtöbben (105 ezren), és a német statisztikai hivatal adatai szerint csak tavaly 28 ezer magyar döntött úgy, hogy kint folytatja az életét – adta hírül a Pénzcentrum.hu.

Az USA a második ebben a rangsorban (itt 83 ezer magyar él), Kanada pedig a harmadik (53 ezerrel). A hazaküldött összes pénz pedig egyenesen arányos a kint élők számával.

Külföldön dolgozna?

Ötszázmilliárd forintnyit küldtek haza

Csak Németországból 96 milliárd forintnyi támogatást küldtek tavaly haza azok a magyarok, akik kint vállaltak munkát – írta a lap a Világbank becslésére hivatkozva.

Az összes hazautalás pedig elérte az 545 milliárd forintnak megfelelő összeget. Ez megközelíti a tavalyi GDP 2 százalékát. Németország után a legtöbb pénz az USA-ból, aztán pedig Kanadából érkezett.

Mennyit keresnek

Nem véletlenül vonzó a külföldi munkavállalás, hiszen mint a portál példákat is hoz, majdnem a hazai bér tízszeresét is megkereshetik, akik hajlandóak nyakukba venni a világot.

A statisztikai adatok szerint Svájcban például adminisztrációs munkával havi 1,3 millió forintnyi lehet a kereset az itthoni átlag 169 ezer forinttal szemben. De a szállításban dolgozók is átlag hatszor annyit vihetnek haza (1,4 millió forintnak megfelelő összeget), mintha itthon maradnának.

Az Egyesült Királyságban az építőiparból hoztak példát: ott ötszörös a bérkülönbség. Persze ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy kint drágább lehet az élet – de mint a lap megállapítja, ez elsősorban a lakhatásra és a szolgáltatásokra vonatkozik, a mindennapi kiadásoknál már nincs jelentős különbség. Ezért lehetséges, hogy még a hazaiakat is támogatni tudják a kinti fizetésből.

Egy Berlinben élő tanár szerint ott a többség havi 1400-1600 eurót kereshet. Az ezer euró kevésnek számít, de egy orvos akár 3-5000 ezer eurót is hazavihet havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik