Pénzügy

Százezrekbe kerülhet egy síbaleset

Az Európai egészségbiztosítási kártya nem fedez minden költséget. Rosszul járhat anyagilag is, akit helikopterrel mentenek.

Kapcsolódó cikkek

Több százezer forintba is kerülhet, ha valaki külföldön szenved síbaleset – olvasható a keddi Magyar Nemzetben és a Napi Gazdaságban.

A Magyar Nemzet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatására hivatkozva azt írja: a térítésmentesen kiváltható Európai egészségbiztosítási kártyával a magyar síelők a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vehetik igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az uniós tagországokban, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ellátás ingyenes.

A cikk szerint Ausztriában napi 5600 forintnak megfelelő összeget számítanak fel kórházi ellátásért, míg Svájcban 23 ezer forintot, és a hegyi mentés, különösen a helikopteres mentés díját is kiszámlázzák. Az OEP az EU-kártya mellett utasbiztosítás megkötését javasolja.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy továbbra is messze az uniós átlag alatt kötnek a hazai turisták utasbiztosítást, a biztosítói díjbevételek legfeljebb csak a kormányzat felé továbbfizetett biztosítási adóval nőttek az elmúlt évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik