Pénzügy

Már csak a héten válthatnak az autósok

Utolsó hetéhez érkezett az idei kötelező biztosítási kampány. Az autósok vasárnap éjfélig mondhatják fel jelenlegi biztosításukat, ami valójában pénteket jelent, hiszen a hétvégén a biztosítók már zárva lesznek. Az alkuszi portálokon szombaton ugyan még felmondhatnak, de nem érdemes az utolsó pillanatig várni.

A mindössze 26 napos idei kampányban várhatóan csak minden hatodik autós cseréli le kötelező biztosítását – derül ki a Biztosítás.hu közleményéből. Ez várhatóan 420 ezer magán- és mintegy 70 ezer biztosítást váltó flottagépjárművet jelent, szemben a tavalyi 700 ezret is meghaladó váltószámmal.

Az előző évinél közel 30 százalékkal kevesebb váltás oka a portál a szerint elsősorban az elérhető megtakarítás alacsony, alig 4 ezer forintos átlagos idei mértéke, illetve az, hogy sok autós elfogadni látszik a biztosítója által küldött – néhány ezer forinttal emelkedő, vagy stagnáló – jövő évi díjakat.

Nem mindegy

Aktívak a Budapest környékiek

Az előző évekhez hasonlóan idén is sokan jelenlegi biztosítójuknál kötik újra szerződésüket, illetve a biztosítóváltás kapcsán valamiféle kiegészítő terméket vásárolnak. Már megszokott dolog ugyanis, hogy novemberben a biztosítók szinte miden terméket akciós áron kínálnak.

A Biztosítás.hu adatai szerint idén a legnépszerűbbnek a kiegészítő Lopás CASCO, MINI- és Autópálya CASCO, Kátyú és Parkolás biztosítás és az ilyenkor szintén lényegesen olcsóbb lakásbiztosítás számítanak, melyek mindegyike ma már önállóan, kötelező biztosítás kötése nélkül is megköthető.

Érdekes módon a váltásban továbbra is a Budapest környéki megyék (Pest, Fejér, Heves és Nógrád megye) lakosai a legaktívabb átszerződők, miközben a legkevésbé mozdulók az előző évekhez hasonlóan idén is Zala, Szabolcs és Békés megye lakosai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik