Pénzügy

Kiváló befektetés lehet a Babakötvény

babakotveny(210x140)(1).jpg (babakötvény)
babakotveny(210x140)(1).jpg (babakötvény)

A tervezett kamatprémiumon túl az is újdonság lenne, hogy a Start-számla mindenképpen élne a 19 éves futamidejű állampapír lejártáig. Sőt, utána újra be lehetne fektetni az összeget. Bármeddig.

A parlament ma dönthet a felturbózott Babakötvényről, amelynél a jövőben kamatprémium is jár majd a befektetésekhez. Ez azt jelenti, hogy az új, 19 éves lejáratú állampapír (a Babakötvény) kamata két részből tevődik össze. A kamatbázisból, ami az előző éves KSH inflációval egyező mértékű, és minden év februárjában változik majd. Ha ez a szám esetleg negatív lenne, akkor nullával egyenlő a kamatbázis. A kamatprémium pedig 3 százalék lenne pluszban.

8,7 százalékos kezdő kamat

Az új Babakötvényt december 2-ától vásárolhatnák meg azok a szülők, akik a gyereküknek nyitottak Start-számlát. Akik még ezt nem lépték meg, azok számára könnyítés, hogy a 2005. december 31. után született gyermekeknél már valószínűleg nem lesz feltétel, hogy a szülő vagy a hozzátartozó legalább 25 ezer forintot fizessen be a Start-számla megnyitásához. Viszont a korábban született gyermekekre megmaradhat a kötelezettség.

A decemberben megvásárolt kötvényekre ráadásul igen jó lehet a kamat. Hiszen 2012-ben 5,7 százalékos volt az éves infláció, ami 3 százalékkal megfejelve 8,7 százalékos hozamot jelenthet. Két hónapig. Mert februárban árazódik át a Babakötvény, s ekkortól egy évig 5 százalék körüli lehet a kamat, figyelembe véve, hogy az idei évre 2 százalék körüli infláció várható.

Államosítás után jön a népszerűsítés

Minimum 19 évig élne a Start-számla

Logikus lépés, hogy miután 19 éves állampapír lesz a Babakötvény mögött, így legalább 19 évig éljen a Start-számla is. Ez első körben nem került bele a turbósított törvényjavaslatba, de a zárószavazás előtti módosítóban már szerepel.

Azt is rögzítik, hogy a Start-számlán jóváírt és arról kifizetett összeg adó- és járulékmentes legyen a 19 éves állampapír futamideje alatt. Sőt, annak lehetőségét is megteremtenék, hogy a 18 éves korát elért fiatal állampapír-befektetése után járó kamatokat jóváírják a Start-számlán, és az utána automatikusan újra befektethető legyen az összeg. S mivel kiveszik a Start-számlánál határidőt, úgy tűnik, bármeddig meg lehetne hosszabbítani a befektetést. Ami, ha a feltételek továbbra is ilyen jók maradnak, és a fiatalnak éppen nincs szüksége az összegyűjtött pénzére, meg is érheti.

Viszont 18 év felett már nem járna az alapesetben a plusz befizetésekre kapható maximum évi 6 ezer forintos állami támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik