Pénzügy

A jövő héttől indul a verseny az autósokért

autobaleset_illusztr(960x640)(3).jpg (baleset, ütközések, )
autobaleset_illusztr(960x640)(3).jpg (baleset, ütközések, )

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) jövőre esedékes díjait a biztosítóknak november 2-ig kell közzétenniük, a díjakat összehasonlító internetes felület pedig a jövő hét második felétől lesz elérhető.

Ahogy arról már beszámoltunk, drágább lesz a kötelező jövőre, de az autósoknak segítéségre lesz a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) díjnavigátora, ahol lehetőség nyílik az árak összehasonlítására. A dijnavigator.hu-n a jövő hét második felétől válik elérhetővé.

A vonatkozó jogszabályok szerint azoknak a biztosítóknak, amelyek jövő január 1-jétől módosítani kívánják díjaikat, legkésőbb szombatig, november 2-ig kell közzétenniük a 2014. január 1-jétől érvényes kgfb-tarifáikat. Azonban a Mabisz felhívja a figyelmet arra, hogy azoknak az autósoknak, akik a biztosítóváltás mellett döntenek, nem kell kapkodniuk, ugyanis futó biztósításuk felmondási határideje december elseje.

A régióban az autók kilenc százalékának nincs biztosítása

Egy friss felmérés szerint a közép-európai régió négy országa autósainak 67 százaléka jól tájékozottnak tartja magát a gépjármű-biztosítások terén, de 91 százalékuk rendelkezik csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással – közölte felmérésének eredményét a Generali PPF Holding. A négy vizsgált ország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország autósainak 64 százaléka napi szinten használja gépjárművét, további 25,7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy heti rendszerességgel, míg 7,5 százalékuk havi pár alkalommal ül a volán mögé. A magyar autósok közül a legtöbben – a válaszadók 31,4 százaléka – évi 5-10 ezer kilométert tesznek meg kocsijukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik