Pénzügy

A Raiffeisen ellen is nyert egy devizahiteles

hiteles (hiteles)
hiteles (hiteles)

Az OTP után a Raiffeisen ellen is pert nyert Léhmann György ügyvéd egy devizahiteles adóst képviselve – tudta meg az Index

Míg hétfőn a pécsi, ezúttal a Szegedi Itélőtábla döntött, ám a Raiffeisen Bankkal szemben. A bírósági határozat szeptember 4-én született, de nem jogerős: a másodfokú bíróság visszaküldi az ügyet elsőfokra.

Léhmann György az Index-nek elmondta, az ügy részletei szinte pontosan megegyeznek azzal a perrel, amelyben szeptember 19-én hozott ítéletet a Pécsi Itélőtábla. Itt is a szerződés egy feltételének a semmisségét, de nem a teljes szerződés megsemmisítését akarta elérni a felperes, és ennek megfelelően ítélt a bíróság másodfokon.

A kifogásolt rendelkezés a devizahiteles szerződésben ezúttal is a kamat bank általi egyoldalú módosításának nem átlátható feltételrendszere volt. Ezért, szól az ítélet, az erről szóló rendelkezés érvénytelen. Viszont az egész pert újra kell kezdeni.

Nyert az OTP ellen is

Hétfőn derült ki, hogy a hétszáz hasonló ügyben egyszerre eljáró siófoki jogász jogerősen pert nyert a Pécsi Ítélőtáblán, így az OTP-nek az eredeti törlesztőrészlettel kell számolnia. Az ügyvéd a Hír24-nek elmondta, az ítéletet nehéz lesz megkerülni a további eljárásoknál. A bank várhatóan a Kúriához fordul.

Léhmann György szerint perbeli ügyfelei a döntés nyomán mindösszesen olyan összegű törlesztőrészletet kötelesek fizetni, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek. A korábbi túlfizetések pedig vagy a futamidő végén kerülnek elszámolásra, vagy akkor, amikor a bank valamiféle eljárást kezdeményez azért, mert ez az állapot neki nem tetszik.

Fotó: Berecz Valter

Precedensértékű ítélet?

Az ügyvéd szerint az ügyben ugyan csak egy házaspárt képviselve nyert, de a Pécsi Ítélőtábla döntése nehezen lesz megkerülhető a további jogi ítéletek során. Bár Magyarországon nincs precedensjog, de a mostani határozat akár próbapernek is értelmezhető, amely a többi devizahiteles jogi keresetének eredményét is meghatározhatja.

Az ügyvéd szerint bár lenne lehetőség arra, hogy több ügyre kiterjedő közérdekű pert rendezzenek – amit ő kezdeményezett is – de erre végül nem kaptak engedélyt. A következményeket azonban szerinte a bankok ügyvédeinek így is le kell vonniuk. Lehetséges tehát, hogy végre a Bankszövetség képviselői is leülnek majd érdemben tárgyalni a devizahitelesekkel.

Az OTP szerint a per nem értékelhető precedensként, a szóban forgó pécsi ítélettel kapcsolatban a bank felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon hasonló tényállás mellett korábban más törvényszékek több alkalommal is, következetesen, a mostanival ellentétes tartalmú ítéleteket hoztak. Az OTP Bank nem ért egyet a pécsi ítélettel, várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik