Pénzügy

Brüsszel megfúrhatja a rezsicsökkentést

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

A magyar energiapiaci szabályozás több pontjára is rákérdezett az Európai Bizottság.

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság a magyar energiapiaci szabályozásról kért adatokat a magyar hatóságoktól, az uniós jogszabályok megsértését szimatolják. Brüsszel a válaszok alapján dönt majd, szükséges-e kötelezettségszegési eljárást indítani hazánk ellen, vagy sem.

A BruxInfo információi szerint, az érdeklődés közvetlenül nem a rezsiharcra, hanem a hálózati tarifarendszerre vonatkozik, ám közvetve mégis hatással lehet a csökkentett lakossági árakra is.

És Ön mit gondol? Fájna a szíve a rezsicsökkentésért? Írja meg a véleményét kommentben!

Diszkriminált fogyasztók

Brüsszel konkrétan azt kifogásolja, hogy a háztartások és a közületek számára a nagynyomású gázhálózat használatáért felszámított díjak alacsonyabbak, mint más fogyasztói kör számára. Magyarán ugyanazért a szolgáltatásért két különböző díjat számolnak fel, ami a diszkriminációmentesség elvével ütközik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy részben az egyik fogyasztói csoporttal fizettetik meg egy másik fogyasztói csoport költségeit.

Amennyiben Brüsszel gyanúja beigazolódik és Magyarország végül korrigálni kénytelen az árakat, az a rezsicsökkentésre is kihathat. A rezsi körülbelül egyharmadát ugyanis a hálózati díj teszi ki, tehát ha ezt emelni kényszerül a kormány, máshonnan kell faragni a rezsiből, hogy tartható legyen az alacsonyabb díj.

Persze a diszkriminációt úgy is megszüntethetik, ha nem az olcsót drágítják, hanem a most hátrányosan érintett fogyasztói kör hálózati díjait csökkentik.

Költségek áthárítása

A Bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar szabályok – szerinte – túlságosan leszűkítő módon határozzák meg azokat a költségeket, amelyeket a szolgáltatók átháríthatnak a fogyasztókra. Nem lehetne például megtiltani, hogy a szolgáltató beépítse áraiba a tranzakciós illetéket, vagy éppen azt a költségeit, amit hálózata hosszúsága alapján fizet. A hatályos uniós szabályok ugyanis előírják, hogy a hálózati cégek be kell, hogy tudják építeni költségeiket a díjaikba, feltéve, hogy ezek a költségek nem a rossz hatékonyságú működésből származnak.

Nézzen videót a rezsiharc lázában égő miniszterelnökről!

Független hivatal

Amiatt is aggódnak Brüsszelben, hogy a Közműszabályozási Hivatal (korábbi Energia Hivatal) nem jogosult önállóan meghatározni a tarifák kiszámításának szabályait, ez ugyanis jelenleg minisztériumi hatáskörben van. Márpedig a Bizottság meglátása szerint alááshatja a szabályozóhatóság függetlenségét, ami a harmadik energiacsomag egyik sarkalatos pontja.

Kár lenne érte?

Rendeleti kormányzás a rezsihivataltól

Aggályos lehet, hogy a hazai energiaszabályozó hatóság törvényerejű rendeleteket adhat ki, ami jelentősen megnehezíti a piaci szereplők arra való jogát, hogy független bíróság előtt fellebbezzék meg a hatóságok döntéseit. Márpedig törvényerejű rendeletek esetén a panaszosok legfeljebb csak az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak, ami a Bizottság félelmei szerint a jogorvoslatnak kevésbé hatékony módja.

Bezzeg az MVM

A testület szakértői végül azzal sem értenek egyet, hogy a magyar állam soron kívüli hozzáférést biztosít az MVM-nek és az E.On-nak a Magyarországot az ausztriai Baumgartennel összekötő gázvezeték határkeresztező kapacitásához. Ezáltal a két cég könnyebben és gyorsabban hozzáférhet a határkeresztező kapacitáshoz, hogy feltöltse stratégiai gázkészleteit, és így olcsóbb áron kínálja a gázt a háztartásoknak. Márpedig a határkeresztező kapacitásokat olyan árveréseken kell értékesíteni, amelyekhez minden érdeklődőnek azonos feltételek mellett hozzáférése van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik