Pénzügy

Így csábítanak: iPad és garanciális diploma

A felsőoktatási intézmények változatos akciókkal, különleges ajánlatokkal csábítják a jelentkezőket. Az egyik iskola visszafizeti a tandíjat, ha nem talál állást a hallgató, a másik ingyenes kínai nyelvoktatást ígér. Van olyan is, ahol az elsőévesek iPad-et kapnak.

Meghosszabbították a felsőoktatási felvételi határidőt, február 24-én éjfélig lehet benyújtani a jelentkezéseket. Ennek az oka a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága tájékoztatása szerint, hogy a középiskolások nem rendelkeznek kellő ismerettel a felsőoktatásba lépés új feltételeiről. Ez a döntés új lendületet adott az egyetemeknek és a főiskoláknak is, tovább tarthatnak a toborzási kampányok.

Különleges ismeretek, értékes ajándékok

A Miskolci Egyetem a hallgató számára ingyenes kínai nyelvoktatást kínál. Az Észak-Magyarország régióban egyedülálló, és országosan is igencsak ritka, hogy iskolai keretek között tanulhasson valaki kínai nyelven. Bármelyik szakon és évfolyamon tanulók jelentkezhetnek az új kurzusra, hogy piacképes diplomájuk értékét tovább erősítsék. A rohamosan bővülő kínai üzleti és kereskedelmi kapcsolatokra, a kelet-ázsiai ország nyújtotta lehetőségekre készülhetnek így fel a hallgatók – közölte az FN24-gyel az intézmény.

A Konfuciusz Intézettel közös projekt keretében egy anyanyelvi tanár érkezett a miskolci campusra, aki a közeljövőben el is kezdi az oktatást. Magyarországon mindössze néhány felsőoktatási intézményben folyik kredites kínai nyelvoktatás.

A Róbert Károly Főiskola az államilag támogatott (teljes és részösztöndíjas) nappali alapképzéses hallgatóknak iPad II. táblagépet vagy laptopot biztosít. Ez a gesztus nem új keletű a felsőoktatásban, a korábbi években az egri Eszterházy Károly Főiskola már notebookkal jutalmazta azokat a diákokat, akik náluk kezdték el a tanulmányikat.

Céges ösztöndíj, „visszaváltható” diploma

Egymillió forinttal támogatja a PwC Magyarország a Budapesti Gazdasági Főiskola „Biztos Jövő Ösztöndíjprogramját”. A hallgatók támogatását egyébként három ösztöndíjalap biztosítja a BGF-en. A másik kettőt a főiskola a kari bevételeiből (egy évi 10 millió forintos alapból), illetve a Hallgatói Önkormányzat (évi 4 millió forintos alapból) finanszírozza. Az intézmény az év elején hívta életre az ösztöndíjalapját, melyre a legjobb tanulmányi eredményt elérő gazdaság-, illetve társadalomtudományi alapképzésre jelentkező önköltséges hallgatók pályázhatnak a 2012/2013-as tanévtől kezdődően. A programba bekerülő hallgatók vagy az önköltségi díj teljes összegét, vagy 50 százalékát kaphatják vissza.

Az Edutus Főiskola az idei évtől pénzügyi garanciát vállal a képzéseiért. Ha a jövőben egy hallgató végez náluk, a főiskola karrierközpontja a programban részt vevő fiatalt személyre szabott, intenzív munkahelykereséssel segíti a diploma megszerzését követő fél év során. Ám abban az esetben, ha az álláskeresés fél éven keresztül ennek ellenére is sikertelen, akkor az intézmény térítésmentesen biztosít átképzést az „öregdiáknak”. Amennyiben a hallgató az átképzéssel nem kíván élni, választhatja azt a lehetőséget is, hogy a főiskolától az eredeti szakjának egy szemeszterre vonatkozó költségtérítési összegét egy összegben álláskeresési támogatásként megkapja. Emellett az Edutus iskolaszövetkezetében le is dolgozhatják a tandíjat a hallgatók, illetve ösztöndíjakat is alkottak a tehetségesek megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik