Pénzügy

Nehezen mozdulunk a munkáért

A világ munkavállalóinak ötöde nagyon szívesen dolgozna egy másik országban. A többiek pedig megmagyarázzák, miért nem teszik.

A világ munkavállalóinak egyötöde (19 százaléka) nagyon szívesen dolgozna egy másik országban, ha olyan lehetősége adódna, hogy 2-3 évig, teljes munkaidejű állásban, három-öt óra repülőútnyi távolságra, a mostaninál 10 százalékkal magasabb fizetésért végezhetné a munkáját. Tízből négyen a magasabb fizetés miatt mennének el – derült ki az Ipsos csoport közvélemény-kutatásából, amelyet a Canadian Employee Relocation Council megbízásából végzett 24 országban. További érvként szerepeltek a jobb életkörülmények, a nemzetközi tapasztalat, a kalandvágy és az új kihívás vagy új kezdet lehetősége.

A magyar munkavállalók mobilitási kedve az átlagosnál valamivel alacsonyabb, 15 százalékuk mutatna nagy érdeklődést egy ilyen ajánlat hallatán. Leginkább egyébként Mexikó (34 százalék), Brazília (32 százalék), Oroszország (31 százalék), Törökország (31 százalék) és India (28 százalék) polgárai vállalnának külföldön munkát ezekkel a feltételekkel.

A külföldi munkavállalást főképpen az motiválná, ha az ilyen tervekkel rendelkezők két év elteltével garantáltan visszatérhetnének a jelenlegi pozíciójukba – 35 százaléknyian szívesebben vállalkoznának a váltásra.

A válaszadók csaknem harmadát az is ösztönözné, ha magasabb bért, hazalátogatásra szóló repülőjegyet, fizetett nyelvtanfolyamot kapnának. A magyarok közel fele a korábbi állásba való biztos visszatérés esetén vállalkozna egy kisebb külföldi kitérőre, míg a második legerősebb ösztönző erő, ha nyelvtanfolyamot is fizetnének.

Belföldön sem szívesen költözünk

Arra is megkérték a válaszadókat, hogy mérlegeljék olyan munkahely lehetőségét, amely miatt – az ország határain belül ugyan, de – más városba kellene költözniük. Ha felkínálnának számukra egy olyan két évre szóló, 10 százalék fizetéstöbbletet nyújtó, teljes munkaidejű állást a közeljövőben, amely miatt – a költözéssel járó kiadások átvállalásával – másik városban kellene élniük, 27 százaléknyian boldogan mondanának igent. Tízből négyen fontolóra vennék, míg egynegyednyien nem szívesen, 13 százalék pedig egyáltalán nem élne egy ilyen lehetőséggel.

A mexikóiak, a brazilok, az olaszok, az argentinok, a lengyelek, a lettek és a spanyolok leginkább vállalnák az ilyen típusú változtatást. A magyarok az átlagnak megfelelő arányban, 27 százaléknyian említették, hogy szívesen mennének az ország más településére, ha a felsorolt feltételeket biztosítanák számukra.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik