Pénzügy

Elmaradt a bérkompenzáció?

A közszféra számos területén késik a kompenzáció. Több ezer forinttal kevesebb bért kapott sok dolgozó – közölte a szakszervezet.

Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként a tízezer forintot is meghaladóan kevesebbet, mint amire számítottak – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az FN24-gyel. A szakszervezetek többször kritizálták az egykulcsos adórendszerre történő áttérés igazságtalanságait.

„Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács 2011. decemberi ülésén – amikor a 216 ezer forintnál kevesebbet kereső többség kompenzációjáról szóló kormányrendeletet tárgyaltuk – jeleztük, hogy a rendelet szövege bonyolult, nehezen értelmezhető. Kértük a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a végrehajtásáért felelős munkáltatók feladataikat úgy legyenek képesek ellátni, hogy a február eleji bérkifizetések megfeleljenek a rendeletben előírtaknak még akkor is, ha mindannyian tudtuk, hogy a jogos kompenzációt visszamenőleg is ki kell majd fizetni. Fontosnak tartottuk, tartjuk ezt azért is, mert a bolti árak, a közüzemi díjak, egyszóval a megélhetés költségei már január első munkanapjaiban megnövekedtek” – áll a SZEF közleményében.

Közölték: elfogadhatatlan, hogy az amúgy is alacsony keresetű, több éve bérbefagyasztással sújtott közszolgálati munkavállalók tömegei szenvedjenek súlyos hátrányt. Felszólítanak minden érdekeltet, hogy közös erőfeszítéssel tegyenek meg mindent azért, hogy a következő havi kifizetéseket ne terheljék hasonló anomáliák, és visszamenőleg is megkapják az érintett munkavállalók a kormányrendelet szerinti járandóságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik