Pénzügy

Vonzóbbá tették a rezidensi ösztöndíjat

Bõ egy hét alatt már 46-an jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra. Több feltétel módosult, a támogatás összege azonban nem emelkedett.

A jelentkezõk közül továbbra is elsõbbséget élveznek a szakképzésüket idén megkezdõk, az azonos rangsorolású pályázók esetében pedig a diploma vagy a záróvizsga átlaga alapján döntenek – közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH).

A pályázatok benyújtásának végsõ határideje december elseje, a nyertes pályázóknak legkésõbb január végéig utalják át a százezer forintos támogatást.

Kibõvítették a programot

Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár szeptember elején, Balatonfüreden egy egészségügyi konferencián jelentette be, hogy módosították a rezidensek ösztöndíjprogramjának korábbi feltételeit. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke erre reagálva közölte: a módosítás hatására már betelhet a meghirdetett helyek többsége.

Kevesen érdeklõdtek

A korábban meghirdetett Markusovszky Lajos-ösztöndíj augusztus 22-ei határidejéig a 620 helyre 124 szakorvosjelölt jelentkezett, és közülük 112-en nyertek a pályázaton. A korábbi feltételek szerint a szakorvosi vagy szakgyógyszerészi képzésüket kezdõ fiatalok öt évig havi nettó százezer forint támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt.

A kibõvült Markusovszky-ösztöndíjprogram keretében a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása után annak idõtartamával megegyezõ ideig teljes munkaidõben vagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál. A pályázó a szakvizsga letétele után az egészségügyi tevékenységet az eddigi fél év helyett maximum két évre szakíthatja meg. Az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitott azok elõtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az elsõként megszerzendõ szakképzés idejébõl.

A kibõvített pályázatnak is feltétele, hogy a programban részt vevõ szakorvosjelölt nem fogadhat el hálapénzt. Az is kitétel maradt, hogy ha a szakorvosjelölt a szerzõdésben vállaltakat nem teljesíti, köteles a felszólítástól számított 90 napon belül az addig folyósított ösztöndíj jegybanki alapkamattal terhelt teljes összegét egy összegben visszafizetni.

Az EEKH elnöke, Paphalmi Rita az MTI-vel közölte, hogy a pályázatokat – ugyanúgy mint az elsõ körben – egy háromtagú bizottság, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium egészségügyért felelõs államtitkársága, a Magyar Rezidens Szövetség és az EEKH egy-egy delegáltja bírálja el.

Van támogató kórház is

Anyagilag is támogatja októbertõl rezidensei és szakorvosai továbbképzését, illetve a tudományos konferenciákon való részvételét a Fejér Megyei Szent György Kórház – mondta a székesfehérvári intézmény szóvivõje. Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a TÁRS (támogatás rezidenseknek és szakorvosoknak) elnevezésû programmal azt szeretné lehetõvé tenni az intézmény, hogy a szakorvosjelöltek és szakorvosok részt vehessenek évente legalább egy hazai szakmai konferencián, s ott elõadással, illetve poszterrel prezentációt tarthassanak.

A program keretében a kórház fizeti az adott tudományos, szakmai rendezvény regisztrációs díját, illetve a szállással, utazással kapcsolatos költségeket. A támogatással a kórház a rezidensei számára lehetõséget biztosít arra, hogy minél elõbb bekapcsolódhassanak a hazai tudományos munkába, a szakorvosait pedig abban akarja segíteni, hogy mindennapi munkájuk során szerzett tapasztalataikat minél több helyen és több kollégájukkal oszthassák meg.

A támogatási rendszer létrehozását azért tartotta fontosnak a kórház, mert szakorvosai és rezidensei többnyire anyagi okok miatt nem tudnak részt venni a kongresszusokon, konferenciákon. Az erre fordítható összegrõl és a forrásokról nem nyilatkozott a szóvivõ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik