Pénzügy

Így triplázhatja meg a fizetését

Több európai ország is toborzást rendez idén tavasszal Magyarországon. Rengeteg turisztikai állást kínálnak: mehetünk úszómesternek Ciprusra, szakácsnak, pincérnek Németországba, illetve munkát vállalhatunk franciaországi szállodákban vagy Disneylandben. A fizetés akár 1800 euró – azaz csaknem félmillió forint – is lehet egy hónapban.

Európában a vendéglátó- vagy építőiparban tudnak leginkább elhelyezkedni a szakképzett szezonális munkások. Az EURES, az Európai Unió foglalkoztatási szolgálata azoknak tanácsolja a szezonális munkákat, akik vállalják, hogy csak meghatározott ideig dolgoznak egy helyen, nem törekszenek az állandóságra. Ehhez másféle mentalitás szükséges, mint egy hagyományos, határozatlan idejű, nyolcórás munkához. A szezonális állásokat a helyiek nem szívesen végzik el (vagy ha igen, akkor nagyon magas fizetésért), így a munkaadók előszeretettel alkalmaznak az EU keleti tagállamaiból érkező dolgozókat.

Sok helyen a szállás és az ellátás díját a dolgozónak magának kell kigazdálkodnia a fizetéséből. Léteznek viszont olyan munkaadók is, amelyek segítenek szállást keresni a külföldi munkásoknak, máshol – főleg a szállodákban – a „munkahelyen” lakhatnak a dolgozók, és az étkezést is kedvezményesen megoldhatják ugyanott.

Mennyi lehet a fizetés?

Szállodai személyzetet keresnek szezonális munkára Ciprusra. A recepciósok, pincérek, életmentők havi 870 eurót, a szakácsok és a karbantartók pedig 850 eurót, átszámítva körülbelül 230-240 ezer forintot kereshetnek. (Magyarországon a vendéglátásban dolgozók átlagbére a KSH adatai alapján 122 700 forint volt 2010. január-december közötti időszakban.)

Ezért az összegért heti hat napot (38 órát) kell dolgozni, ám a szállás és étkezés költsége igen minimális. A munkakörök betöltéséhez szükséges a szakképesítés, jó angoltudás, legalább egyéves szakmai gyakorlat. Jelentkezni fényképes angol nyelvű önéletrajzzal és motivációs levéllel lehet a ciprusjob@lab.hu e-mail címen. A munkáltató képviselője a jelentkezések átnézése után 2011. márciusban Budapesten állásinterjút tart Skype-on, majd ezután április végétől lehet munkába állni.

Míg Cipruson nem, addig Franciaországban létezik államilag meghatározott minimálbér, az Eurostat adatai szerint 2011-ben már 1365 euró (átszámítva nagyjából 370 ezer forint) egy hónapra. A gallok is vendéglátó-ipari munkákra keresnek szakembereket a Pireneusokban lévő Hôtel d’Etigny-be. Szakácsként heti 43 órát kell dolgozni, a kereset nettó 1650-1800 euró lehet. A pincérek, illetve a recepciós bére 1350 euró egy hónapra. A szerződés minden pozícióban határozott idejű, április vagy május és október közötti munkavégzésre keresnek embereket. Ingyenes szállás és étkezés is jár a fizetés mellé. Elvárás a szakmai tapasztalat és a francia nyelvtudás. Jelentkezni francia nyelvű önéletrajzzal és kísérőlevéllel lehet a wentzelg@lab.hu e-mail címen legkésőbb 2011. március 20-ig. A pályázatok elbírálása utn a munkáltató személyesen hallgatja meg a jelölteket.

A Párizs melletti Disneyland toborzást tart Budapesten március 24-25-én a Hotel Corinthiában. A jelentkezés feltétele a betöltött 18. életév, jó francia és angol nyelvismeret. A vidámpark értékesítőket, recepciósokat, illetve vendéglátó-ipari pozíciókra keres munkavállalókat.

Újra toboroznak a németek

Március 21-25. között újra megrendezi a szokásos toborzó-körútját a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet bonni központja. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal (NFSZ) együttműködve országjáró munkaerő-toborzásra (Info-tour) indulnak, amelyen vendéglátó-ipari szakembereket – felszolgálókat, szakácsokat, szobalányokat, illetve konyhai kisegítőket – keresnek német álláshelyekre.

Az érdeklődők a rendezvényen állásinterjún vehetnek részt, első kézből tájékozódhatnak a németországi élet- és munkakörülményekről, valamint a munkavállalási lehetőségekről. Minden pozícióshoz szükséges a német nyelvtudás.

Nemcsak budapesti, hanem vidéki állomásai is lesznek az Info-tournak: Debrecenben, Szolnokon, Pécsett, illetve Veszprémben. Az NFSZ az érdeklődőktől azt kéri, hogy hozzák magukkal a német nyelvű szakmai önéletrajzukat, a végzettségüket igazoló dokumentumok fénymásolatait (esetleg fordításait is), valamint a korábbi munkaadóktól kapott referenciákat, valamint nyelvvizsga bizonyítványról készült másolatokat is.

Az Info-tour útvonala

március 21.: Budapest (Előzetes jelentkezés szükséges, az önéletrajzot a somlyayb@lab.hu e-mail címre kell elküldeni) További információ: 06-1-303-0810/134 telefonszámon.
március 22.: Debrecen. További információ: konczviktoria@lab.hu, tel: 06-52-516111
március 23.: Szolnok. További információ: vinkone@lab.hu, tel: 06-56-523908
március 24.: Pécs. További információ: gardaia@lab.hu, tel: 06-72-512863
március 25.: Veszprém. További információ: kist@lab.hu, tel: 06-88-423-220

Nemzetközi állásbörze

Az EURES április 29-én rendezi meg a Fiatalok Európai Állásbörzéjét, amely lehetőséget biztosít a fiatal szakemberek számára, hogy külföldi és hazai munkáltatókkal találkozhassanak, azok ajánlatait, gyakornoki lehetőségeit megpályázhassák. Emellett személyes interjúkra is lehetőség lesz a rendezvényen, de azok is megtalálhatják a számításukat, akik „csupán” a tagállamokról akarnak tájékozódni. Jelenleg az EURES honlapján egymilliónál is több álláshelyet kínálnak az EU-tagállamok polgárainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik