Pénzügy

Magyar pincéreket várnak az olaszok

Nem igazán a külföldi munkára vágyó magyarok célállomása Olaszország. A taljánok ennek ellenére most több száz turisztikai állásajánlatot is kínálnak: szállodai szórakoztató személyzetet, pincéreket, szakácsokat keresnek.

Olaszországban 8,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta 2010 decemberében – írja a helyi statisztikai hivatal. (Magyarországon januárra 11,2 százalékos volt a ráta a KSH adatai szerint.) Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálján (EURES) 3300 olaszországi munkalehetőséget hirdettek meg az Európai Unió polgárai számára.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat több olasz munkát is kínál, főként az északi országrészbe (a Garda-tó környékére) várnak animátorokat, úszómestereket, illetve edzőket. A munka áprilistól októberig tart, különböző szállodákban kell a vendégek szórakoztatásáról gondoskodni.

Évek óta szabad az út

Az olasz munkaerőpiacon 2006. július 27. óta dolgozhatnak legálisan az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamok polgárai, így a magyarok is.

A munkaadó fizeti az utazást, szállást és étkezést biztosít, illetve 500-1500 euró közötti fizetést ad. A perfekt angol és német nyelvtudás követelmény, ha valaki olaszul is beszél, az előnyt jelent.

Nyárra vendéglátó-ipari szakemberek is elhelyezkedhetnek a taljánoknál. 50 bárpincért, 90 pincért, 14 pizzaszakácsot, 28 szakácsot, illetve 16 edénymosót keres egy cég. A munka két hónapig tart. Angolul, valamint németül vagy olaszul beszélő szakképzett munkatársakat keresnek. Jelentkezni e-mailben lehet. Szállodai és vendéglátóipari munka csaknem 300 szerepel az EURES honlapon.

Nincs minimálbér

Államilag meghatározott, garantált minimálbér nincs Olaszországban, ám több ágazatban is szerepel a kollektív szerződésben egy bértáblázat, amelyet a szakszervezetek és a munkaadók megállapodása alapján határoznak meg. Egy Olaszországban munkába álló sofőr, műtős vagy marósszakmunkás az itthoni bérének a duplájára számíthat. Ez szinte minden kétkezi munkára igaz. A fizetéseket minden évben automatikusan emelik az infláció mértékében.

A cégek általában díjazzák a lojális munkavállalókat, pótlék jár azoknak, akik már régóta ugyanazon vállalatnál dolgoznak. A taljánoknál létezik 13. és 14. havi fizetés, amelyet bónuszként kapnak az arra érdemesek. A munkahét nem lehet hosszabb 48 óránál, ez azonban ritka, a teljes munkaidős alkalmazottak 40 órát dolgoznak egy héten. Az éjszakai és a hétvégi (ünnepnapi) munkavégzést pótlékokkal honorálják. A munkáltató köteles aláírt nyilatkozatot adni a munkavállalónak, amely tartalmazza a legfontosabb adatokat és információkat a munkaviszonyból fakadó jogok és kötelezettségek tekintetében.

A turistaparadicsomok drágábbak

Már 250 eurótól bérelhetünk szobát Olaszországban, egy kicsi (30-40 négyzetméteres, egyszobás) lakás 400 euró körül van egy hónapban, 900-1000 euróért pedig két hálószobásat lehet bérelni. A főbérlő általában kauciót kér, ez lehet egy-, de akár háromhavi bérleti díjnak megfelelő összeg is. A nagyvárosokban a központban lévő lakások jóval drágábbak, az agglomerációban viszont ki lehet fogni olcsó szobákat.

Mint mindenhol, Olaszországban is vannak olcsóbb szupermarketek és drágább boltok. A tej és a kenyér ára is változó: 1-1,50 euróba kerülnek. Étteremben pizzát 9-15 euróért ehetünk, illetve tésztaféléket is körülbelül ennyiért. A kávé ára igen változó, néhol 1 euróért is ihatunk, a turisták által látogatott helyeken viszont ennek akár a háromszorosát is elkérhetik érte. Egy szendvicset 4-5 euróért ehetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik