Pénzügy

Nagyot nőtt a szellemiek reálbére

Jelentősen nőttek a reálkeresetek, és kisebb mértékben a rendszeres - jutalmak, és a közszolgák keresetkiegészítése nélkül számolt - reálkeresetek is az idei első negyedévben - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A szellemi munkakörben dolgozók rendszeres reálkeresete nőtt nagyobb mértékben, a fizikai dolgozóké szerényebben - vélhetően főként azért, mert az adóváltozások a magasabb keresetűeknél eredményeztek jelentősebb változást.

A bruttó átlagkeresetek 2010 első három hónapjában 5,7 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 11,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján.

Ha pusztán a rendszeres nettó kereseteket tekintjük (jutalmak, és a közszolgák keresetkiegészítése nélkül), akkor a bruttó bérnövekedés csak 3 százalék, a nettó bérnövekedés 9,7 százalék, a nettó reálbér-növekedés tehát 3,7 százalékos, 6 százalékos inflációs mellett.

A versenyszférában 4,5, a költségvetésiben 2 százalék volt a reálbér növekedése (jutalmak, és a közszolgák keresetkiegészítésének nélkül). A szellemi munkakörökben dolgozók nettó keresete 11,9 százalékkal nőtt, nagyjából hasonló mértékben (11,4 százalék) a költségvetési szerveknél. A fizikai dolgozók nettó keresete 7 százalékkal nőtt, a versenyszférában 8,5 százalékkal, a költségvetésiben 1,2 százalékkal – tehát az utóbbi csoportnak csökkent a (rendszeres) reálkeresete 4,8 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik