Pénzügy

Rosszabbul élünk

2, 1 százalékkal csökkent a nettó reálbér január-júliusban a tavalyi, azonos időszakhoz képest. A szám még csúnyább lenne, ha az alacsony keresetű fizikai munkásokból arányaiban nem bocsátottak volna el többet, mint a jobban megfizetett szellemiekből – többek között ez is kiderül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. A foglalkoztatottak számát nagyjából 4 százalékkal kurtította meg a válság.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 122 100 forintnak felelt meg 2009 első hét hónapjában – ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 90 000 forint, a szellemi foglalkozásúaké 155 200 forint, ez 2,1 százalékos reálbércsökkenésnek felel meg – olvasható a KSH legfrissebb jelentésében.

A versenyszférában 4,9 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek, a költségvetés területén pedig a 13. havi
illetmény kifizetési szabályainak változása miatt 6,9 százalékkal maradtak el az előző évitől.A versenyszféra keresetnövekedésében szerepet játszott, hogy a magasabb keresettel rendelkező szellemi foglalkozású
munkavállalók aránya megnőtt az összes létszámon belül.

2009. január–júliusban a költségvetési szférában 736 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 842 ezren dolgoztak. Ez a foglalkoztatottak létszámának 4,1 százalékos csökkenését
jelenti az előző év azonos időszakához képest.

A versenyszférában 6,5 százalékos csökkenés következett be. A költségvetés esetében a létszámbővülés a közfoglalkoztatási formában dolgozók emelkedéséből adódott. Az ebben a formában alkalmazottakat figyelmen kívül hagyva 0,7 százalékkal csökkent a létszám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik