Pénzügy

Alig nőhet a bérünk

Drámaian romlottak a magyarországi vállalatok munkaerő-piaci kilátásai az elmúlt négy hónapban. A HR-vezetőik tavaly decemberben még úgy vélekedtek, hogy nem annyira érinti őket a válság 2009-ben, mint amivel most kell szembesülniük. Egy friss globális felmérés eredményei is ezt igazolják.

Korábban a cégek 17,7 százaléka tervezett leépítést, márciusban az egyharmaduk. Decemberben a 16 százalékuk fagyasztotta be a béreket, most a vállalatok több mint fele. Az előző év végén még alig harmaduk számított az üzleti eredmények jelentős romlására, mostanra több mint a fele.

Olyan válaszadó egyáltalán nem maradt, aki javuló eredményekre számít, pedig decemberben még öt százalékuk reménykedett, hogy nem fogja érinteni a válság – áll a Hay Group legfrissebb felmérésében. A közhangulatot alapvetően a gazdasági kilátások drasztikus romlása jellemzi.

Csökkenő fizetések

A magyarországi vállalatok 51,9 százaléka döntött a bérek befagyasztása mellett. A csökkenő munkaerő-piaci kereslet miatt nyugodtan megtehetik, hogy egyáltalán nem – vagy csak kis mértékű – fizetésemelést adnak. Hiszen a munkavállalóknak nem igazán van más lehetőségük, nem valószínű, hogy felmondanak, ha a jelenlegi helyzetükkel elégedetlenek.

Tavaly júniusban a cégvezetők még 6 százaléknál magasabb béremelést terveztek idénre, mára átlag 2,5 százalékra lehet számítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy miközben sokaknak egyáltalán nem nő a bérük, egyes informatikai és telekommunikációs vállalatoknál – de korántsem mindnél – az előrejelzések szerint elképzelhető akár még 10 százalékos bérnövekmény is.

A globális trendeknek megfelelően Magyarországon is elsősorban a vezetőkön spórolnak a vállalatok, nekik biztosítják a legalacsonyabb béremelést. A 2008-as bónuszokat a magyarországi vállalatok 42 százalékánál csökkentették vagy nem is fizették ki.

Válságérzékeny ágazatok

Sok lesz a munkanélküli

A magyarországi vállalatok több mint harmada az elbocsátásokban látja a válság megoldását, ugyan- ennyi pedig a létszámstopot tekinti patikaszernek. Lét- számnövelést a vállalatok alig több mint 1 százaléka tervez, a Hay Group elemzése szerint ez aligha lesz elég a felszabaduló munkaerő felszívására.

Amint az várható volt: az autóipari vállalatoknál az országos átlagnak csupán legfeljebb a felével, 1,2 százalékkal nőhetnek a fizetések. Ebben az ágazatban a cégek több mint fele a válság miatt jelentősen leépítette a létszámát.

Az FMCG-vállalatokat („fast moving consumer goods”, azaz napi fogyasztási cikkekkel foglalkozó, többnyire külföldi tulajdonú, multinacionális cégeket) a felmérés szerint egyelőre kevésbé érinti a válság, a béremelések ott elérhetik az országos átlagot. Kiugróan magas – 66,7 százalékuk – viszont, ahol befagyasztják a béreket.

A decemberi felmérésből még az derült ki, hogy az informatikai és telekommunikációs ágazatot viselte meg a legkevésbé a recesszió, mostanra azonban ezen a területen több cég is komoly megszorításokra kényszerült. Az IT-vállalatok 42,1 százaléka tervez létszámleépítést és bérstopot.

Kétezer cég adott választ

2009 márciusában készítette a Hay Group a Fizetések válság idején című felmérését. Ebben 88 ország kétezernél is több vállalata vett részt.

„A vállalatok a recesszió mélységének és sebességének hatására arra kényszerültek, hogy csökkentsék a bérköltségeket, és így próbálják megmenteni a cégeket. Az alacsony emelések, bérbefagyasztások vagy egyes esetekben fizetésmegvonások mellett a munkavállalóknak szembesülniük kell az állásuk elvesztésének a lehetőségével is, hiszen a vállalkozások gyakran átszervezésekre kényszerülnek. A felmérés azt is kimutatta, hogy a felső vezetőket érintik leginkább a fizetés- és bónuszmegvonások, azonban a vállalati hierarchiában lejjebb állók szenvedik meg az átszervezést és a munkahely elvesztését” – mondta Nick Boulter, a felmérést végző cég javadalmazási üzletágának nemzetközi igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik