Pénzügy

Százezrekért zúzhatnak a menedzserek

Egy ügynökség rendhagyó stresszkezelési eszközt ajánl felső vezetőknek: a menedzserek szétverhetnek egy berendezett lakást. A baseballütős zúzást a feszültség levezetésére használják, ám a pszichológus szerint nem jó, ha az okok felderítése nélkül alkalmaznak hasonló terápiákat.

A céges beépüléseiről már elhíresült ügynökség „berendezett lakás szétverése” elnevezésű szolgáltatása már korábban is létezett, ám eddig nem volt rá kereslet, tavaly ősszel kezdett emelkedni az érdeklődők száma. „A válság miatt egyre több cégvezető érdeklődik, hiszen megnőtt rajtuk a nyomás. Nem lehet szektorokat említeni, ugyanis mindenkit érint valamilyen szinten a recesszió” – mondta a FigyelőNetnek Németh Gábor, a Via Ügynökség budapesti megbízókkal foglalkozó munkatársa.

A filmekben baseballütővel csinálják

A szétverhető lakást – általában albérletet – úgy választják ki, hogy a megbízó lakhelyéhez közel legyen, hiszen a kényelmet is szem előtt tartják. A szolgáltatás díja 250 ezer és egymillió forint között mozog, ebben benne van az igényeknek megfelelő berendezés, illetve a helyiségek helyreállításának a költsége is. Az ügynökség szerint a menedzserek saját zsebből fizetnek, olyan még nem volt, hogy cég rendelt volna ilyet.

„Alaphelyzetben a baseballütőt ajánljuk, mivel az amerikai filmekben általában azzal rombolnak, de igény szerint bármilyen más eszközt biztosítunk” – magyarázta Németh Gábor. Baleset eddig csak a bútorokkal történt, az ügynökség pedig a szerződésben kiköti, hogy minden felelősség a garázdálkodni vágyót terheli. Ennek ellenére arra azért ügyelnek, hogy veszélyes bútorok, szemmagasságban lévő üvegvitrinek ne kerüljenek a lakásba.

A pszichológus szkeptikus

Az ügynökség munkatársa biztosította a FigyelőNetet, hogy kipróbálták a Japánból származó módszert. Kun Ágota munkapszichológus szerint viszont nem biztos, hogy helyes, ha egy teljesen más kultúrában bevált eljárást szinte változtatás nélkül vezetnek be. Hiszen az emberek a másfajta nevelés, környezeti hatások miatt másképp reagálhatnak. Németh Gábor elmondta: kaptak olyan visszajelzést, hogy a rongálás után jobban ment a munka.

Százezrekért zúzhatnak a menedzserek 1

Létezik egy ehhez hasonló pszichoterápia, ám a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének munkatársa nem tartja helyesnek, ha leegyszerűsítjük a dolgokat, és egy általános megoldást alkalmazunk a nagyon különböző okokból fakadó feszültségekre.

„A munkahelyi stresszt egyéni vagy szervezeti szinten is lehet kezelni, ám a terápia során először az okokat kell kideríteni, majd ezeket megoldani, utána jöhet a kezelés. Sokszor például a vállalati folyamatok, feladatok átszervezése is segíthet. Egy hasonló magánakció eredménye kétséges: nem hiszem, hogy tartós eredményt hozhat” – tette hozzá Kun Ágota.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik