Pénzügy

Fizetnek a diákoknak, ha szakmát tanulnak?

A kormány a tervek szerint jövőre a hiányszakmák területén szakmunkás-ösztöndíjprogramot indít. Módosul az OKJ, fejlesztik a pályakövetési rendszert, illetve tervezik a szakoktatók fizetésének emelését. Ezután pedig csak olyan felnőttképzést támogatnak, amellyel el is lehet helyezkedni.

A szakképzést érintő kérdéseiről tárgyaltak a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok elnökei és társelnökei a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselőivel. A felek több olyan pontot találtak, amelyekben egyetértettek – mondta Simon Gábor, a tárca államtitkára az MTI-nek. A megbeszélésen szó esett arról is, hogy a szakképzés korszerűsítésére úgy tekintenek, mint a gazdaság versenyképességének egy nagyon fontos elemére.

A megbeszélésen felvetődött, hogy a szakoktatók pénzbeli és szakmai megbecsülésének erősítése érdekében a kormány készítsen javaslatokat. Egyetértettek abban is, hogy egy keresletvezérelt és a munkaerőpiac valós elvárásainak megfelelő szakképzési rendszert fejlesszenek Magyarországon. Az Országos Képzési Jegyzéket újra átalakítják és fejlesztik, illetve a pályakövetés területére, valamint a szülőkkel való kapcsolattartásra kell helyezni a hangsúlyt.

Szóba került, hogy mennyire szolgálja a felnőttképzés a munkaerőpiac valós igényeit. Ezzel kapcsolatban Simon Gábor elmondta, hogy az elmúlt időszakban módosítottak egy munkaügyi miniszteri rendeletet, amely szerint kifejezetten a munkaerőpiacon az elhelyezkedést biztosító szakmákhoz adnak támogatást a felnőttképzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik