Pénzügy

Feketemunkások buktak le a Balatonnál

Ellenőrzéseket tartott a Balaton környékén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) július utolsó napjaiban. 161 munkáltatót ellenőriztek, közülük 131 elkövetett valamilyen szabálytalanságot.

895 munkavállalót ellenőriztek, a szabálytalanságok 471 embert érintettek. Ebből a feketén foglalkoztatottak száma 257 volt, közülük 1 ember külföldi állampolgár, és ketten fiatalkorúak. Az ellenőrzött építkezéseken a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya közel 84 százalék volt – áll a felügyelőség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kirívó esetként említik, hogy egy étteremben 37 személyt foglalkoztattak kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel, közteherjegy nélkül, feketén. Három esetben pedig fiatalkorúak foglalkoztatására vonatkozó egyéb súlyos szabálytalanságot tártak fel, ez 5 személyt érintett.

Az ellenőrzött munkáltatók között szerepelt szálloda, étterem, strand, kereskedelmi egységek, építkezések, de ellenőriztek Kapolcson, a Bűvészetek Völgyén is. A legtöbb esetben feketefoglalkoztatásra bukkantak az ellenőrök, valamint a vétkes munkáltatók a munkaidőre, a pihenőidőre, a munkabér összegére és a szabadságra vonatkozó jogszabályokat sértették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik