Pénzügy

Feketemunkásokra csaptak le a Balatonon

A Balaton északi és déli partján 200 munkáltató ellenőrzése során 455 munkavállalónál merült fel jogsértés, 244-en feketén dolgoztak - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF).

Az idénymunkák esetén jellemző az alkalmi munkavállalói (AM) könyv használata, de a felügyelők tapasztalatai szerint ennek kitöltése gyakran hiányos. Az AM könyv szabálytalan alkalmazása mellett több esetben a különböző bérpótlékok kifizetésének elmulasztása, kettős nyilvántartás vezetése és néhány vállalkozásnál a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó speciális szabályok megsértése miatt büntettek a felügyelők.

A közleményben példaként említik, hogy egy kürtős kalács sütödében éjszaka kellett dolgoznia egy 17 éves fiatalnak. A fiatal, 18 év alatti munkavállalók éjszakai foglalkoztatása szabálytalan, ők 22:00 és 6:00 óra között nem foghatóak munkára.

Egy rétesboltban, konyhai kisegítő munkát végző 15 éves fiatalt szerződéssel ugyan, de bejelentés és írásos szülői hozzájárulás nélkül foglalkoztattak, ami szintén szabálytalan. Fiatal munkavállaló csak akkor vállalhat szülői hozzájárulás nélkül munkát, ha már betöltötte a 16. életévét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik