Pénzügy

A legőrültebb nyári tanfolyamok

Fura tanfolyamokkal találkozhat az, aki képzést keres a nyárra. A vályogházépítés mellett kitanulhatjuk akár a kutyamasszírozást is. A bátrabbak megtanulhatják, hogyan kell megidézni egy angyalt, megismerkedhetnek a mérges és ehető gombákkal, de akár lehet belőlük ikonfestő.

Nagy a választék a nyári tanfolyamokból, ám talán érdemes elgondolkodni, hogy a tanfolyamon szerzett végzettséget mire lehet majd használni. Némelyik oktatás kedvtelésnek tökéletes az élethosszig tartó tanulás jegyében, ám nem biztos, hogy visszahozza a befektetett pénzt és energiát.

Kutyatalpmasszázs az új szakma

Aki csak az általános iskolát járta ki, jelentkezhet például kutyamasszőrképzésre. A tanfolyamot úgy hirdetik, hogy ez egy új szakma, amellyel a kutyakozmetikusokat célozzák meg. A tanfolyam szervezője szerint a két hónapos képzés alatt többféle test- és talpmasszázst tanítanak, és lehet akár a saját kutyán is gyakorolni. 80 ezer forintért még tanúsítványt is kapnak a hallgatók.

Már csak a masszőr hiányzik (fotó: sxc.hu)

„Már csak a masszőzöm hiányzik!” (fotó: sxc.hu)

A kéthetes földházépítési tanfolyam már egy másik korba repíti el a jelentkezőket: gyakorlati módszerekkel lehet megtanulni, eleink hogyan csináltak agyagból csömpölyeg vagy patics falat, vályogtéglát. Kiderült: a tanfolyam az építészhallgatóknak szakmai gyakorlatnak is jó lehet.

A nagyobb pincészetek, borházak és egyesületek szívesen indítanak borismereti képzéseket – 80-100 ezer forintért alapfokon, két-háromszorosáért pedig közép- és felsőfokon. Emellett újra hódít a gombafelismerő tanfolyam is, ahol az erdei gombák tulajdonságaira tanítják meg az érdeklődőket, de 29 ezer forintért a gombamérgezésekkel is foglalkoznak. A végzés után oklevelet kapnak a hallgatók – bár a valódi tanúsítvány talán az lesz, ha a jövőben a gombászó valóban meg is meri enni, amit talál.

A szellem eledele: művészet és okkultizmus

Vannak tanfolyamok lakberendezők számára, de például akár az ikonfestést is meg lehet tanulni. A művészeti képzések tárházát színesítheti például egy sminktanfolyam is, az egyes kurzusok ingyenessége azonban csalóka: az egyik hirdetésben például az szerepel, hogy a két évre elegendő profi sminkkészletet kötelező megvásárolni 100 ezer forintért.

A számmisztikai tanfolyamokon a karmikus kapcsolatokra, a személyes évre, az előző életek tapasztalataira vezetik rá és a jövendőmondásra képzik ki az érdeklődőket. Emellett potom 35-70 ezer forintért angyaltanfolyamra is beiratkozhatnak azok, akik affinitást éreznek arra, hogy megismerkedjenek az őrangyalukkal. Ahhoz pedig, hogy valaki egy boszorkánytanfolyamot elvégezhessen, szintén pénzre van szüksége, alapszinten körülbelül 50 ezer forintra, komplex képzés esetén viszont ennek többszörösére.

Célkeresztben az anyák

A netet böngészve több tanfolyam is feltűnik, ahol „tanulni tanítanak”, ezeket nevezhetjük agykontrollnak, de tehetségfejlesztő tréningnek is. Az oktatók a kreativitás, az önállóság, az énkép, az érzelmi intelligencia, a testbeszéd és a gyakorlatiasság fejlesztését ígérik – főként gyerekeknek, és akár házhoz is mennek, ha igény van rá. Az óránkénti 1000 forintos díj viszont – amiért egy tízéves hiperaktív gyereket elvállalna egyikük – igencsak alacsonynak tűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik