Pénzügy

Rugdosni kell az EU-t a diplomák honosítására

Problémát okoz a magyar bizonyítványok, oklevelek elismertetése más uniós tagállamban, de hazánk is fenntartásokkal tekint a külföldön szerzett képesítésekre. Akinek ezzel kapcsolatos hátránya származik, az uniós vitarendező fórumhoz, a Solvithoz fordulhat.

Az esetek többségében azzal a problémával keresik meg a Solvit magyarországi központját, hogy egy másik uniós tagállamban nem ismerik el az itthon kiadott bizonyítványt vagy diplomát – a Solvit adatai szerint ez volt 2007-ben az ügyek 12 százaléka. A bizonyítványok elismerését érintő ügyekben elsősorban az egészségügyi diplomával vagy szakképesítéssel rendelkezők éltek panasszal.

A magyar központ által megoldott ügyek között említést érdemel a Romániában szerzett egészségügyi diplomák hazai elismerése. Románia csatlakozása után az orvosi és ápolói diplomák honosítását az EU-irányelvek szerint kell végezni. A román hatóságok bizonytalansága miatt viszont a magyar hatóság felfüggesztette az elismerési eljárásokat – amire az irányelv szerint amúgy nem lett volna joguk. A magyar Solvit központ az Egészségügyi Minisztériumnak küldött levélben erre felhívta a figyelmet, és ennek hatására az elismerést végző hatóság folytatta az eljárásokat.

Tavaly a magyar központhoz több mint száz esetben fordultak valamilyen kérdéssel vagy panasszal az ügyfelek, akiknek több mint 90 százaléka magánszemély volt. A megkeresések 80 százalékában kellett ténylegesen intézkedniük.

Ez az arány megfelel az európai átlagnak – nyilatkozta Kátai Anikó, a magyarországi központ vezetője az MTI-nek az európai Solvit-központok kétnapos budapesti konferenciája után. A tanácskozáson a minden tagállamban működő központok egyeztettek, egyebek mellett a schengeni rendszerrel kapcsolatos kérdésekről, problémákról.

“Solve it! – Oldd meg!”

A Solvit kapcsolattartó irodákból, központokból álló hálózat az EU-ban. Valamennyi tagállamban működik egy központ, mely segítséget nyújt az állampolgároknak és a vállalkozásoknak akkor, ha csorbulnak a közös piachoz kötődő jogaik. A Solvit ingyenes, és bárki – magánszemély vagy vállalkozás – fordulhat hozzájuk.

Bárki szabadon letelepedhet bármelyik tagállamban, több szakma képviselői (például orvosok, fogorvosok, ápolónők) elismertethetik a szakképesítésüket, a vállalkozások akadály nélkül forgalmazhatják termékeiket az EU egész területén. Mégis előfordulhat, hogy egy másik tagállam hatóságai az egységes piac szabályait helytelenül alkalmazzák, csorbítva a jogokat.

A Solvitot mint vitarendezési fórumot azért hozta létre az Európai Bizottság, hogy az ilyen eseteket tisztázza. Az elnevezés az angol „solve it! – oldd meg!” kifejezésre asszociál. A Solvit lehetőséget ad arra, hogy az ügyfél a bírósági út helyett a hatóságokkal egyeztetve, gyorsabban nyerjen orvoslást problémájára.
(Forrás: www.kulugyminiszterium.hu/kum/hu/bal/eu/solvit)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik