Pénzügy

A tanárok elveszíthetik a közalkalmazotti státuszt

admin
admin

2008. 05. 26. 13:46

A közalkalmazotti törvény módosítása lehetőséget adna arra, hogy az alapfeladatot ellátó dolgozók – így könyvtárosok, pedagógusok, gyermekvédelmi intézmény nevelői – kikerüljenek a közalkalmazotti körből. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezt elfogadhatatlannak tartja, és egyeztetésekbe kezd.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényhez benyújtott – Magyar Bálint és Filló Pál nevéhez fűződő – módosító javaslat a közalkalmazotti létszám radikális csökkentését eredményezheti.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: akár a százezres nagyságrendet is elérheti azoknak a közalkalmazottaknak a létszáma, akiket ennek segítségével „kiszervezhetnek”. A szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy a javaslatról semmilyen előzetes egyeztetés nem volt, s reményét fejezte ki, hogy a parlament nem fogja azt elfogadni.

Egyeztetés indul

Kerpen Gábor levelet küldött valamennyi, a közalkalmazottakat képviselő szakszervezeti konföderációnak, hogy minél előbb tárgyaljanak e kérdésről. Mint elmondta, erre akár már kedden délelőtt lehetőség lesz, az Országos Közalkalmazotti Érdekegyeztető Tanács ülésén – adta hírül a Távirati Iroda.

Az MTI kérdésére Kerpen elmondta: a közalkalmazottak védelme érdekében semmilyen törvényes eszköz alkalmazásától nem szabad visszariadni. A szakszervezeti vezető kifogásolta az elbocsátott pedagógusoknak hirdetett Patrónus pályázati felhívást is. Mint mondta, előfordulhat, hogy patrónus pedagógusként egy többdiplomás tanár csak 82 ezer forintot kap majd kézhez.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.