Pénzügy

Tiltott gyümölcs a német álláspiac

Németország a 2004-es uniós bővítéskor 7 év átmeneti időszakot kért munkaerőpiacának védelmére. Az akkori, Gerhard Schröder vezette kormány úgy határozott, hogy a korlátozásokat legalább 2009. április 30-ig fenntartják. A mostani döntés szerint a szigorító intézkedések még további két évig érvényben lesznek.

A kelet- és közép-európai munkavállalókra vonatkozó korlátozások beszüntetésére szólította fel a német kormányt a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK). Martin Wansleben, a DIHK ügyvezetője sürgette, hogy Németország haladéktalanul vessen véget az Európai Unió új tagállamai, köztük Magyarország esetében érvényben lévő munkavállalási korlátozásoknak – adta hírül az MTI.

A hírügynökség korábbi értesülései szerint a korlátozások meghosszabbításáról előzetes megállapodás jött létre a német kormánykoalíció pártjai között, így ezek feloldása csak 2011-ben várható.

Wansleben szerdán megjelent nyilatkozatában óriási hibának nevezte, ha az átmeneti korlátozást 2009-től újabb két évvel megtoldják. A szövetség már korábban óvta a kormányt attól, hogy elzárja a hazai munkaerőpiacot a közép- és kelet-európai munkavállalók elől. Úgy vélte, hogy Németország ezzel rontja esélyeit Közép- és Kelet-Európa piacain.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet: az érintett államoknak joguk van arra, hogy szintén korlátozó módon járjanak el. A DIHK mostani állásfoglalásában a többi között arra emlékeztetett: a munkaerőpiacukat megnyitó uniós tagállamok számára ez a lépés növekedéshez, illetve munkahelyteremtéshez vezetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik