Pénzügy

Szűcs Erika: Magyarországot nem lehet kettévágni!

Százezrek élnek úgy, hogy csak kivesznek a társadalmi jövedelmekből, de azokhoz már nem tesznek hozzá semmit. Ez azért is problémát jelent, mert ez a fajta életforma ma már hagyományozódik a családokban – mondta Szűcs Erika az MTI-nek, amikor a szakmai elképzeléseiről beszélt. A szociális és munkaügyi miniszter az országban tapasztalható területi különbségek megszüntetését is a zászlajára tűzte.

Megfelelő érdekeltségi és ösztönző rendszer kell ahhoz, hogy legálisan vállaljanak munkát, akik ma nem ebből élnek. A mai Magyarországon a politikai közbeszéd a munkahelyteremtésről beszél, ugyanakkor figyelmen kívül hagyják a „foglalkoztathatóság” kérdését, vagyis az alulképzettséget – mondta Szűcs Erika. El akarja érni, hogy a társadalom nézzen szembe azzal a problémával, hogy „a munkaerő-tartaléka nehezen mozgósítható egy korszerű, fejlett gazdaság megvalósítására”. Ezzel utalt arra, hogy a jelenlegi, mintegy 440 ezer regisztrált munkanélküli közül 230 ezernek legfeljebb 8 általános iskolai végzettsége van, a legtöbben emiatt nem tudnak elhelyezkedni.

A szociális és munkaügyi miniszter legfontosabb feladatának az Út a munkához programot tartja. A hátrányos helyzetben élőkre utalva úgy vélte, közös társadalmi felelősség, hogy a mai fiatal nemzedék ne ugyanúgy éljen, ahogy a szüleik. „Védjük meg attól, hogy belenőjön és beleragadjon a reménytelenségbe és a szegénységbe, hogy fokozódjon a szembenállás a társadalom szerencsésebb és hátrányosabb helyzetű része között” – fogalmazott a politikus.

Tárcája élén határozottan képviselni kívánja a területi különbségek miatt a pozitív diszkrimináció szükségességét. Az ország egyes részei közötti különbségek még mindig növekednek, és ez már nemcsak a jövedelmekben jelenik meg, hanem a szociális szolgáltatások minőségében, elérhetőségében is. Magyarországot nem lehet kettévágni, nem lehet a problémákat az egyik részébe koncentrálni, a jó dolgokat meg a másikba – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik