Pénzügy

Tea és masszázs a munkahelyen

Számos országban felismerték, hogy a dolgozók egészségének védelmére fordított kiadások sokszorosan megtérülnek. A vállalati szinten megjelenő előnyök között felsorolható a csökkenő hiányzás, a kevesebb táppénzes nap, valamint az alkalmazott javuló teljesítménye. A motivált és a célokkal azonosuló kollégák több profitot hozhatnak a cégnek.

A KSH felmérése szerint nemzetgazdasági szinten a veszteségtényezők és a kiadások Magyarországon a GDP 29-34 százalékát teszik ki, ezzel szemben a nyugat-európai országokban csak 10-12 százalékot.

Az egészséges munkahely versenyképesebb

Fittebb dolgozók

„A munkahelyi masszázs technikailag minden cégnél megoldható: jön egy masszőr, aki cirka negyedórát vesz el egy-egy dolgozó aznapi munkaidejéből. Ez jóval kevesebb, mint az ebédidő vagy a cigarettaszünet, mégis sokkal fittebb, frissebb lesz általa az ember” – mondta Egri István. Speciális masszázsszék segítségével „gyúrják meg” a dolgozók nyaki izmait, a csuklyásizmot és a vállakat, ezzel lazítják a monitor előtt vagy az ülőmunkában megmerevedett testet, megmozgatják az ízületeket. A masszőr tapasztalata szerint sokkal eredményesebb lesz a munka, kevesebb a betegszabadság. „A Dunántúlon és a fővárosban egyre több vállalat áldoz komoly összegeket az egészségmegőrzésre” – tette hozzá a szakember.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) felmérései alapján az az összeg, amelyet a cégek az egészségfejlesztésbe fektetnek, jóval kevesebb, mint amennyit a betegséghiányzások miatt veszít a vállalat. Az egészséges, motivált, elkötelezett dolgozó növeli a vállalati teljesítményt, valamint csökken a fluktuáció, miáltal alacsonyabbak lesznek azok a költségek is, amelyeket új munkatársak toborzására kell fordítaniuk.

Már hazánkban is egyre több cég emberierőforrás- politikájában szerepel a munkavállalók testi-lelki egészségfejlesztése. A nagyobb, elsősorban külföldi tulajdonban lévő cégek lépéseket is tettek ennek érdekében – egészségpénztárakkal, ingyenes szűrésekkel, tornabérletekkel, irodai mobil masszírozással. A kisebbeknek azonban nincs pénzük a munkahelyi kondicionálás, egészségvédelem finanszírozására.

Ismeretterjesztő kampányokkal, bemutatókkal, ingyenes tanácsadásokkal érhető el, hogy még több vállalat tegyen alkalmazottainak egészségéért – mondta el a FigyelőNetnek Egri István gyógymasszőr, aki irodai masszírozást is vállal. Tavaly ősszel például az egyik munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás egy tájékoztató kampányt szervezett az 50-200 fős vállalatoknál, hogy ismertessék velük az egészségbarát munkahely előnyeit. Ezt az idén is folytatják, programjaikat szakmailag támogatja az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és az OEFI – amely díjat is létrehozott a „legegészségesebb” munkahely részére.

Egészségébresztő-program

Gábor Edina, az OEFI főigazgatója szerint is tudatosítani kell a vezetőkben, hogy a dolgozók egészségének védelme legalább annyira fontos a vállalatnak, mint magának az egyénnek. Ezért a munkahely rendelkezzen egészségtervvel és egészségtudatos humánpolitikával.

Az egészséges munkahelyek térnyerése érdekében Budapest irodaházaiban Egészségébresztő-program keretében újabb ismeretterjesztő kampányt szerveznek. Bemutatják, hogy a munkahelyi egészségfejlesztés milyen szűrésekkel, tanácsadásokkal, rekreációs programokkal járulhat hozzá a dolgozóik jobb életminőségéhez, munkakörülményeihez.

Az Egészségébresztő napokon az irodaházak dolgozói ismeretterjesztő anyagot és hasznos tanácsokat kapnak. Első alkalommal a stressz témakörében indítanak felvilágosítást: az érdeklődők gyümölcsteákból kapnak kóstolót, relaxációs sarokban pihenhetnek, és megismerhetnek néhány stresszoldó gyakorlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik