Pénzügy

Pályázat a fogyatékkal élők képzésére

Komplex, támogatott képzési programot hoztak létre a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakemberei, amelynek segítségével a fogyatékkal élők is tanulhatnak – és ezáltal könnyebben be tudnak kerülni a munkaerőpiacra. A programban részt vevő felnőttek szükség esetén támogatott foglalkozási rehabilitációban is részt vehetnek.


Pályázati felhívás


Az elismert képzéseket a pályázati felhívásban feltüntették, a kiírás a munkaügyi tárca honlapján olvasható.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet első lépésként egymilliárd forint értékben a napokban pályázatot hirdet meg a fogyatékossággal élő személyek képzésére. A pályázat forrása a Munkaerő-piaci Alap (MPA) képzési alaprész központi kerete, amelyből mintegy 2500-3000 megváltozott munkaképességű felnőtt képzése valósítható meg.


A pályázatra akkreditált felnőttképzési intézmények jelentkezhetnek. Kizárólag olyan általános, szakmai és nyelvi képzések megvalósítására lehet pályázni, amelyek a munkaerőpiacon igazoltan keresett ismereteket, képzettséget nyújtanak és így munkához segítik a fogyatékkal élőket. A program 2009 végéig tart, és az SZMM a támogatott képzésben részt vevők számára legalább 6 hónap időtartamban munkavégzést ír elő.


A képzést elvégzőknek segítséget nyújtanak a három hónapon belüli elhelyezkedéshez, azonban ha ez nem sikerül nekik, akkor megállapodást köthetnek egy alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezettel. A komplex program második lépéseként ezért a későbbiekben az SZMM foglalkozási rehabilitációs pályázatokat ír ki – az MPA rehabilitációs alaprésze terhére – alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek számára. Ez a program 2010 végéig tart majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik