Pénzügy

Üres álláshelyek az EU országaiban

Nemzetközi állásbörzére várja az álláskeresőket, munkavállalókat, érdeklődőket a magyarországi EURES hálózat az Európai Mobilitási Napok rendezvénysorozat keretében szeptember 28-án Esztergomba, valamint szeptember 29-én pedig Budapestre.

Az EURES hálózat


Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) 1993-ban jött létre és 30 európai ország Állami Foglalkoztatási Szolgálatait tömöríti magában. Tagjai az Európai Gazdasági Térség országai: az EU-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc is. A hálózat célja, hogy megkönnyítse azon álláskeresők dolgát, akik valamely más európai országban szeretnének munkát vállalni, illetve azon munkaadóknak is segítséget nyújt, akik élni kívánnak a személyek szabad áramlásának elve által nyújtott lehetőségekkel.

Az Európai Unió minden tagállamában azonos időpontban szeptember 24-29. között valamilyen, a munkaerő-mobilitással kapcsolatos rendezvényt tartanak az Európai Mobilitási Napok rendezvénysorozat keretében. A börzén számos munkalehetőségről tájékozódhatnak az érdeklődök. Mivel Magyarország is csatlakozott az EU-tagországokban életre hívott mintegy 500 munkaerő-mobilitással kapcsolatos rendezvényhez, így több ezer munka vár a vállalkozókra az Unióban.


A börzék programja


Szeptember 28-án 10-15 óráig tart Esztergomban a Városi Sportcsarnokban a rendezvény, amelyen csaknem 25 magyarországi, szlovákiai és más európai ország munkáltatói kínálnak állásokat. A börze második napján, szeptember 29-én Budapesten a Benzcúr-házban (1068 Budapest, Benczúr u. 27.) fogadják az érdeklődőket 10-15 óra között. Kiállító munkaadók érkeznek többek között az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Svédországból, Dániából, Franciaországból és Írországból, akik a legkülönfélébb munkakörökbe keresnek jelentkezőket – így például tanári, mérnöki, CNC marós vagy építőipari munkakörökbe. Minden jelenlévő országból érkeznek EURES tanácsadók, akik hazájuk élet- és munkakörülményeiről tartanak előadást, és válaszolnak az érdeklődők kérdéseire is.


A rendezvénysorozat keretében az EURES munkatársai az ország többi részén is várják az érdeklődőket. Szeptember 26-án Zalaegerszegen az uniós munkavállalással kapcsolatban szerveznek információs napot. Szeptember 27-én Pécsett a Baranyai Állásbörzén vesznek részt, Szegeden pedig a franciaországi munkavállalással ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Kecskeméten szeptember 28-án információs napot tartanak, ahol az érdeklődőket megismertetik az EURES portállal, a külföldi munkavállalással kapcsolatos legfontosabb információkkal, és Győrben szintén ezen a napon pályakezdőknek rendeznek fórumot. És hogy Észak-Magyarország se maradjon ki: Szerencsen egy állásbörzével egybekötött információs napot tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik