Pénzügy

Szeptembertől módosul a közoktatási törvény

Több ponton változik a szeptemberi tanévkezdésre a közoktatási törvény: eltörlik a különdíjazás nélküli órákat, bevezetik a szakiskolások és szakközépiskolások esetében a pályakövetési rendszert, s változik a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók fogalma is – közölte az oktatási tárca az MTI-vel.

A közoktatási törvény közelmúltban elfogadott módosítása értelmében megszűnnek a különdíjazás nélküli órák, tehát nem lesz többé lehetőség a heti kötelező óraszám felett, tanórán kívüli, egyéni és szabadidős foglalkozásokat külön óradíj nélkül elrendelni heti két órában. Ezután a teljesítményértékelés eredményeit a munkáltatónak figyelembe kell vennie a kiemelt munkavégzésért járó keresetkiegészítés megállapítása során.


Bevezetik a pályakövetési rendszert a szakiskolások és a szakközépiskolások esetében, amely arra irányul, hogy figyelemmel lehessen kísérni, milyen módon hasznosítható szakképesítésre készít fel a szakiskola, illetve a szakközépiskola. Így információt kaphatnak az iskolába jelentkezni kívánó tanulók és szüleik, de magának az iskolának is visszajelzéssel tudnak szolgálni.


Módosul a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók fogalma, a jelenleg hatályos szabályozás ugyanis nem veszi figyelembe, hogy a hátrányos helyzet akkor is fennáll, ha a szülők a gyermekük tanulmányainak megkezdése után maguk is tovább folytatják tanulmányaikat. Ezért az új értelmező rendelkezés a tankötelezetté válás időpontjában vizsgálja a szülő iskolai végzettségének meglétét.


A módosítás bővíti az áltagostól eltérő speciális oktatási formák, módszerek, illetve tartalmak bevezetésének a lehetőségét. Új lehetőség az ismeretek elektronikus adathordozóra történő rögzítése és távközlési eszközön történő továbbítása, melynek lényege, hogy a pedagógus és a tanítványa közvetett úton tartja a kapcsolatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik