Pénzügy

Program a reményvesztetteknek

Tartósan munka nélkül élőknek lehet újra állásuk Cegléd környékén, az uniós forrás mellett azonban szükség van az önkormányzatok, a civil szervezetek és a családsegítők összehangolt munkájára is.

A “reményvesztett munkanélküliek” foglalkoztatásának elősegítésére dolgoz ki programot a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ; ennek lényege, hogy a szociális és a munkaügyi kérdésekkel foglalkozó szervezetek között az eddigieknél összehangoltabb együttműködés alakuljon ki – közölte Lengyel János kedden egy Cegléden tartott sajtótájékoztatón.

A központ helyettes főigazgatója elmondta, hogy az EU-tól pályázati úton elnyert 34 millió forint felhasználásával indulásként Cegléd környékén 15 településen 500 olyan embert választanak ki, aki huzamosabb ideje munka nélkül, szociális segélyeken élnek. A cél az, hogy ők önálló állandó keresethez jussanak. Ez azonban komplex feladat: a motiváció felkeltése mellett többek között a családsegítő szolgálatok, az önkormányzatok, és civil szervezetek közös erőfeszítésére is szükség van a sikerhez.

Sok ezer betöltetlen munkahely

„A tartósan munka nélkül maradt emberek aktivizálása azért is fontos, mert a közép-magyarországi régióban jelenleg 47 ezer álláskeresőt tartanak számon, miközben 18 ezer betöltetlen munkahely várja a jelentkezőket” – hívta fel rá a figyelmet a helyettes főigazgató. A Cegléd környéki tanyavilágban például különösen sok olyan ember él, aki már a reményét is elvesztette, hogy munkát találjon, és szociális ellátásra szorul, ezzel pedig az önkormányzatok gondjait is növeli.

A most készülő modellértékű program elsősorban őket veszi célba és egy olyan adatbázis kiépítését tervezi, amelyben személyre szabottan az ő aktivizálásukat és a munkaerőpiacra történő visszavezetésüket segíti elő. A terv szerint az év végéig elkészülő modellt a különböző kistérségekben próbálják ki a munkanélküliség felszámolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik