Pénzügy

Hamarosan Hollandiában is dolgozhatunk

Márciustól Hollandia fokozatosan megnyitja a munkaerőpiacát az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok előtt.

Márciustól megnyitja munkaerőpiacát Hollandia az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott új tagállamok előtt – derül ki szerdai hollandiai sajtójelentések szerint egy levélből, amelyet a helyi szociális minisztérium küldött a parlamentnek.

Az EU-tagországoknak tavaly kellett felülvizsgálniuk három évvel ezelőtti döntésüket arról, hogy beengedik-e a kelet-európai – köztük a magyar – munkaerőt. A csatlakozási szerződés átmeneti időszakot tett lehetővé a régi tagországoknak e tekintetben. 2004-ban csupán három EU-ország, Nagy-Britannia, Írország és Svédország nyitotta meg kapuit, tavaly azonban számos más régebbi tagország csatlakozott hozzájuk. Hollandia is akkor döntött úgy, hogy ez év elejétől fokozatosan megnyitja piacát – e határozat végrehajtása kezdődik most el. A döntés azonban csak a 2004-ben csatlakozott országokra vonatkozik, azaz Bulgáriára és Romániára még nem.

Büntetés a kevés fizetésért


Az azóta lemondott holland kabinet tavaly a munkahelyek növekedésével, illetve bizonyos ágazatok munkaerőhiányával indokolta döntését. Jelezték ugyanakkor azt is, hogy a szociális minimumszabályok betartását továbbra is megkövetelik, illetve rendelkezéseket léptetnek életbe arra, hogy a kívülről érkezőknek ne legyen tisztességtelen előnyük a helyi munkavállalókkal szemben. Mindez azt jelenti, hogy adminisztratív úton még mindig lehetséges a munkavállalók közti szelektálás.

Hollandiában korábban külön engedély kellett az új tagországok állampolgárainak a munkavállaláshoz, mostantól ez megszűnik. Büntetni fogják viszont azokat a cégeket, amelyek meghatározott minimálbér alatt alkalmaznak munkavállalókat. Azokban az ágazatokban, ahol nagyobb létszámban várható keleti munkaerő, mint az építőipar és a mezőgazdaság, a holland szociális partnerek külön megállapodásokat kötöttek.

Az uniós csatlakozási szerződések értelmében a korlátozások tavaly három évig voltak megújíthatók, ha pedig súlyos piaczavar mutatkozik valamely tagállamban, még újabb két évre kitolható. Minden EU-tagállam maga dönthette el, hogy meghosszabbítja-e a kezdeti rendet, de egyértelmű további korlátozás mellett csak néhány uniós tagország foglalt állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik