Pénzügy

Európai toplistán a Közgáz

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodási kara a huszonötödik helyen végzett a Financial Times Europaen Masters in Management képzésék rangsorában. Az angol üzleti napilap 35 egyetemet vizsgált.

A Financial Times angol üzleti napilap másodszorra készítette el az európai felsőoktatási intézmények Masters in Management képzésének rangsorát. Ezekre a képzésekre a diákok az alapképzés elvégzése után jelentkezhetnek, az MBA programokkal szemben szakmai tapasztalat nem szükséges az elvégzésükhöz. A lista összeállításához a diplomák munkaerő-piaci értékét, a képzés minőségét vizsgálták, de figyelembe vették az intézmények nemzetközi voltát és sokszínűségét, mint például a nők részvételét az oktatásban. Az adatokat az intézmények és a 2003-ban végzett diákok által kitöltött kérdőívek szolgáltatták. A Financial Times tavalyi vizsgálatában 30 egyetem vett részt, közül huszonötöt rangsoroltak, a Budapesti Corvinus a huszonharmadik helyet szerezte meg. Idén már 37 intézmény vett részt a megmérettetésben, amelyből harmincötöt rangsoroltak: a Corvinus a huszonötödik helyen végzett. A közép-kelet-európai térségből 2006-ban a varsói School of Economics is felkerült a listára, a harmincötödik helyre. A megmérettetésben csak azok az egyetemek vehettek részt, amelyek külföldi akkreditációval vagy CEMS tagsággal rendelkeznek.

Francia dominancia

A francia képzőintézmények dominanciája már tavaly is érzékelhető volt, hiszen a top10 üzleti iskola közül négy francia volt, idénre ez a szám már hatra emelkedett. A listát a HEC Paris és az ESCP-EAP vezeti. Minkét intézmény végzősei kiemelték az egyetemi alumni fontosságát, a volt diákok jelentős pozíciókat töltenek be a gazdasági életben, ezért például az álláskeresésénél a HEC-diploma jó védjegy. Fizetésüket tekintve sem kell panaszkodniuk a Franciaországban tanulóknak: saját bevallásuk szerint a HEC-en végzettek évi 62 ezer eurót (17 millió forintot) keresnek a diploma megszerzése után három évvel.

A franciákon kívül még a top10-be bejutott London School of Economics végzősei sem panaszkodhatna 50 ezer eurós fizetésükkel. A svéd Stockhol School of Economics szintén a legjobb tíz között végzett.

Corvinus: Varsó előtt

A Covinus egyetem volt hallgatói saját bevallásuk szerint évente 33 ezer eurót (9,1 millió forint) keresnek három év szakmai tapasztalattal a hátuk mögött, és 72 százalékuk a diploma megszerzése után három hónapon belül el tudott helyezkedni. A varsói diákok fizetése nem sokkal (32 ezer euró) marad le a Budapesten végzettektől, arról viszont nincs adat, hogy a diákok mennyire könnyen tudnak elhelyezkedni. A nemek közötti esélyegyenlőség területén az egyetem még mindig gyengébben szerepel, az irányító testületnek továbbra sincs női tagja, míg Varsóban nagyobb szerepet kapnak a nők. A nemzetközi diákok részvételi aránya viszont Magyarországon magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik