Pénzügy

Éjfélig lehet egyetemet választani

Szerda éjfélig dönthetik el a diákok, hogy melyik felsőoktatási intézménybe jelentkeznek; a postákon meghosszabbított nyitvatartási idővel és megerősített szolgálattal várják az ügyfeleket.

Tovább tartanak nyitva a posták

A várható forgalomfelfutás miatt a megyeszékhelyeken működő főpostákon egységesen 20 óráig, a fővárosban, a XII. kerületi Krisztina körút 6-8. szám alatti 114-es postán 22 óráig adhatják postára a nyomtatványokat az ügyfelek. Budapesten a Nyugati pályaudvar melletti 62-es, a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő 72-es posta, valamint a Nyíregyháza-Jósaváros postamesterség éjfélig lesz nyitva. A fővárosi Fogarasi utcai Tesco bevásárlóközpontban található posta ezen a napon is non-stop nyitva tartással várja az ügyfeleket.

Magyar Bálint oktatási miniszter a közelmúltban az MTI-nek úgy nyilatkozott: az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 150 ezer jelentkezőre számít. Jelezte: a fiatalok közül az eddiginél kevesebben vehetnek majd részt jogász-, közgazdász-, valamint különböző bölcsészképzésben, viszont többen járhatnak műszaki, természettudományi, s egyebek mellett felsőfokú szakképzettséget adó szakokra. Hozzátette: az arányok meghatározásához a munkaerő-piaci visszajelzéseket, munkanélküliségi statisztikákat vették alapul.

Elektronikusan könnyebb

Aki a jelentkezés kényelmes, gyors és papírkímélő módját szeretné választani, a tavalyi évhez hasonlóan megteheti a www.felvi.hu weboldal elektronikus felvételi felületén. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy sokan az utolsó pillanatokra hagyják a jelentkezési lapok postára adását, pedig a határidő sürgető szorításában könnyen hiba csúszhat a lapok kitöltésébe, nem beszélve a postai sorban állásról. Aki az e-felvételit választja, kényelmesebben gazdálkodhat az idejével – tanácsolja az iroda a jelentkezőknek, hozzátéve: az e-felvételi minden tekintetben egyenértékű a hagyományos, papíralapú jelentkezéssel, ám a felvételiző dolgát lényegesen megkönnyíti.

Elektronikusan is éjfél a határidő

Az e-jelentkezés során a megszokott “A” és “B” jelentkezési lapok helyett egy elektronikus felületet kell kitölteni, melynek számos pontjában előre felkínált listából lehet a megfelelő válaszlehetőségeket egyszerűen kiválasztani. A felület szerkesztéséhez bármikor visszatérhet a jelentkező, az adatokat elég egyszer rögzíteni, s lehetőség nyílik az intézmények által kért kapcsolódó dokumentumok – bizonyítványmásolatok, a leendő diákigazolvány fényképe – feltöltésére is, így a jelentkezőnek ezek postára adásával sem kell vesződnie. A jelentkezések szerkesztésére csakis a határidő lejártáig, 2006. február 15-én éjfélig van lehetőség, hiszen a határidő az e-felvételizőket ugyanúgy köti, ahogy a “papíron” jelentkezőket. Ha a felhasználó nem véglegesítette a jelentkezési adatait, az Országos Felvételi Információs Központ (OFIK) a határidő lejártakor a legutolsó megadott állapotot tekinti véglegesnek. A véglegesítésről minden esetben e-mailben kap visszaigazolást a felhasználó.

3000 forintba kerül a jelentkezés

Ugyan a jelentkezőt az elektronikus jelentkezés sem mentesíti a felvételi eljárás díjainak megfizetése alól, ám ezeket egy összegben kell átutalnia az OFIK-nak: fizethet dombornyomású bankkártyával az interneten keresztül is, vagy egyszerű banki átutalással. Jelentkezésenként az idén is háromezer forintot kell fizetni. A részletes tudnivalók és bővebb felhasználási feltételek a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2006 című kiadványban és a www.felvi.hu honlapon olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik