Pénzügy

Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra

A frissen végzettek általában július végén kezdenek el munkát keresni, a munkaügyi központok dömpingre számítanak. Egyelőre szakmunkásokra van a legnagyobb igény, de a pénzügyesek, mérnökök és informatikusok el tudnak helyezkedni. A diplomások többsége átképzésen, nyelvtanfolyamon vesz részt.

Ki segít nekik?

Ha a diplomás a munkaügyi központ segítségével szeretne munkát találni, két helyre fordulhat. A harminc évnél idősebbeket, akik már legalább 200 napot dolgoztak a Diplomások Információs és Közvetítő Irodája segíti az elhelyezkedésben. A többiek, legyen bármilyen végzettségük, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájához fordulhatnak.

Június végén véget érnek az érettségik és befejeződnek az államvizsgák is. A legtöbb fiatal ilyenkor néhány hetet pihen, mielőtt nekilátna az álláskeresésnek. Július végén azonban megindul a dömping, egyre többen keresik fel a munkaügyi központokat. Az állást kereső fiataloknak a fővárosban külön irodájuk van, ahol csak velük, 30 év alattiakkal foglalkoznak, legyen akármilyen végzettségük.






Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 1
Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 2
Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 1

A szakképzettek találnak állást

„A legnagyobb igény még mindig szakmunkásokra van” – mondta el a FigyelőNetnek Hágen Tímea, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájának vezetője. Nekik hamar állást találnak, ehhez képest viszont folyamatosan nő a frissdiplomás munkanélküliek száma. Az irodánál regisztrált fiatalok 23 százaléka főiskolát vagy egyetemet végzett.

„Könnyebb dolgunk van azokkal, akik általános iskolát vagy középiskolát végeztek, ők ugyanis általában továbbtanulnak, szakképzést szereznek, ebben tudunk nekik segíteni” – mondta el a kirendeltségvezető. „Az egyetemet vagy főiskolát végzettek esetleg nyelvtanfolyamra iratkoznak be, de a legtöbbjük inkább elhelyezkedne.”

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium nemrég pályázatot hirdetett meg, amivel fiatal diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyeit javíthatják. A június 30-ig beadott pályázatok alapján 9-12 hónapos ösztöndíjakkal állami intézményeknél, elsősorban minisztériumoknál tudnak elhelyezkedni a fiatalok. A 25 év alatti fiatal pályakezdőket pedig tb-kedvezmény segíti: ha legalább kilenc hónapon át foglalkoztatják őket, a munkáltató a társadalombiztosítási járulék egy részét visszaigényelheti.







Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 1
Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 5
Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 2
Állás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 1

Telítettek a gazdasági szakmák

Az Ifjúsági Irodánál jelentkező diplomások közül a legnagyobb eséllyel azok találnak állást, akik pénzügyi, mérnöki vagy informatikai területen szereztek oklevelet. Az agrár- és kertészmérnökök, az államigazgatási képzésben részt vettek, illetve a pedagógusok és a bölcsészek sokkal nehezebb helyzetben vannak. Ellenben az orvosok kapnak munkát, talán ez az egyetlen szakmacsoport, amelynek tagjai a munkaügyi központ támogatása nélkül el tudnak helyezkedni. Viszont a néhány évvel ezelőtti „sikerszakmák” képviselői, a jogászok és a közgazdászok nagyon nehezen találnak állást.

„Lassan telítődik a piac, ezt a folyamatot pedig valahol meg kell állítani. Például úgy, hogy összehangolják az oktatást és a munkaerő-piaci keresletet. Túl sok embert vesznek fel az egyetemekre, miközben hiány van szakmunkásokban, fizikai dolgozókban” – meséli Hágen Tímea.

A tapasztalat mégis az, hogy 3-6 hónapon belül kikerül a rendszerből a frissdiplomás, akár úgy, hogy állást talál, akár beiratkozik átképzésre vagy nyelvtanfolyamra. Ehhez azonban a fiatal hozzáállására is szükség van. „Sokan elvárják, hogy rögtön az első munkahelyükön több százezres fizetést és egyéb juttatásokat kapjanak: céges autót, mobiltelefont, és persze ne kelljen sokat utazniuk – sorolja Hágen Tímea – Lejjebb kell adni az igényeiket, mert munkatapasztalat, gyakorlat nélkül nem sokat ér a papírjuk.”

Az iroda munkatársai ezért is bátorítják a hozzájuk fordulókat, hogy vállaljanak el olyan munkát is, ami esetleg a végzettségük szintje alatt van. Így tapasztalatot szerezhet a frissen végzett diplomás, ha pedig bekerült a céghez, a feljebb jutás is egyszerűbb. Ráadásul a munkáltatók többsége is elvárja, hogy legyen tapasztalata a fiatalnak a munka terén.

Csakhogy a frissdiplomás úgy gondolkodik, hogy nem azért tanult négy-öt évet, hogy most olyan feladatot lásson el, amihez elég az érettségi. Néhány hónapnyi sikertelen álláskeresés után azonban a legtöbben rájönnek, hogy nem kapkodnak két kézzel utánuk, és elvállalják a korábban elutasított munkákat is. Ilyenek a közhasznú munkák, például a könyvtárkezelés.

Állást keresni is meg kell tanulniÁllás helyett tanulás vár a frissdiplomásokra 8

Az elhelyezkedés másik problémája, hogy a fiatalok többsége tapasztalatlan az álláskeresésben. „Sokan húzódoznak a tréningektől, aztán kiderül, hogy nincsenek tisztában azzal, mit várnak el tőlük egy interjún, hogyan kell önéletrajzot vagy motivációs levelet írni – mondja Hágen Tímea – Ezért is tartunk pár napos tanfolyamokat – álláskeresési technikákról, pályaalkalmasságról – de az ügyintézők akár egyénre szabott tanácsokat is adnak. Mindezzel felvértezve könnyebben indulnak el a fiatalok.” Emellett képzési börzét és állásbörzét is rendez az iroda; előbbin a képző intézmények és a leendő diákok találják meg egymást, utóbbin a pályakezdőket és a munkáltatókat próbálják meg összehozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik