Pénzügy

Újra magyarokat keresnek az unióban

Újabb állásokra pályázhatnak magyarok a következő hetekben az EU-intézményekbe. Könyvvizsgálókra, osztályvezetőkre, tolmácsokra és fordítókra jelentkezését várják – írja a Világgazdaság.

Július 7-ig lehet jelentkezni vezető beosztású könyvvizsgálónak az uniós intézmények egyesített személyzeti felvételi hivatalánál (EPSO), ehhez szakirányú végzettség, tíz év szakmai gyakorlat és a versenyvizsga sikeres letétele szükséges. A tíz új tagállamból összesen 25 főt kívánnak ilyen pozíciókba felvenni. Szintén július 7-ig kell beadnia jelentkezését annak, aki kezdő könyvvizsgálói posztot szeretne betölteni, ehhez elég az egyetemi diploma, szakmai gyakorlatot nem követelnek meg, s a tíz új tagállamból jelentkezők köréből – ugyancsak többfordulós versenyvizsgát követően – összesen 90 fős tartaléklistát állítanak fel.

Ugyancsak július 7. a jelentkezési határidő az EPSO által meghirdetett osztályvezetői posztokra, a következő szakterületeken: 1. belső piac, 2. külkapcsolatok, 3. kutatási programok menedzsmentje, 4. a strukturális és kohéziós alapok menedzsmentje, illetve 5. a fenntartható erőforrások menedzsmentje. Ezeknek az állásoknak a betöltéséhez szintén legalább tíz év szakmai gyakorlat szükséges.

Vezető beosztású konferenciatolmácsokat is keres az EU a magyar állampolgárok köréből. Itt azonban már jobban kell sietni a jelentkezéssel, a regisztráció határideje ugyanis június 22. Osztályvezetői beosztású fordítóknak is meghirdettek egy pályázatot. Ennek a jelentkezési határideje is június 22., akárcsak a kezdő fordítók esetében.

Jelentkezni valamennyi álláspályázat esetében az EPSO honlapján (www.europa.eu.int/epso) lehet.

Jelenleg 179 magyar állampolgárságú teljes munkaidős, határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel bíró alkalmazottja van az Európai Bizottságnak – tudta meg a lap Audrey Lemonnier-től, a bizottság illetékes szóvivőjének asszisztensétől. Az új tagállamok közül a második legtöbb munkatársat hazánkból rekrutálta a bizottság, csak a lengyelek vannak többen. A régi tagállamok azonban egyelőre jóval nagyobb arányban képviseltetik magukat a tisztviselői karon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik