Pénzügy

Uniós átlagnál többet dolgoznak a magyarok

A magyaroknál csak az észtek, litvánok, lengyelek és szlovének dolgoznak többet, míg például a sereghajtó franciák több mint 270 órával kevesebbet – derül ki az élet- és munkakörülmények javításáért küzdő európai alapítvány felméréséből.

A tíz új EU-tag polgárai közel három munkahéttel dolgoznak többet évente a régi tagországokban szokásosnál – írja a Világgazdaság. Magyarország 1848 éves átlagos munkaórával az ötödik azon a listán, amely az unió 25 tagállamán kívül Norvégiát, Romániát és Bulgáriát is tartalmazza. A heti munkaórák számát tekintve ugyan Nagy-Britannia, Görög- és Csehország is megelőzi hazánkat, a több szabad- és ünnepnap éves szinten ezekben az országokban mégis rövidebb munkaidőt eredményez.

A kollektív tárgyalásokon kialkudott heti munkaidő átlaga az EU egészében 2003-ban és 2004-ben egyaránt 38,6 óra volt; az EU15-ben (és Norvégiában) ennél 0,7 órával kevesebb, míg az új EU-tagokban 0,9 órával több. A felmérés tanúsága szerint azonban – Litvániát kivéve – a ténylegesen ledolgozott órák száma valamennyi vizsgált országban több volt, mint a kollektív szerződésekben foglaltaké.

A tényleges munkaidőt tekintve megállapítható, hogy a férfiak valamennyi országban többet dolgoznak, mint a nők. Az átlagos eltérés heti 2,1 óra (vagyis mintegy öt százalék); három óránál is több azonban Nagy-Britanniában, Lengyel- és Olaszországban. Magyarországon a férfiak heti tényleges munkaideje 2003-ban 41,6, míg a nőké 40,2 óra volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik