Gazdaság

Munkahelyteremtés nélkül is pénzelt cégeket a kormány

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
A támogatások feltételei már teljesültek, amikor aláírták a megállapodásokat.

Akár munkahelyteremtés nélkül is kaphattak vissza nem térítendő állami támogatást egyes cégek – írja a Magyar Nemzet. A kormány nevében a Külgazdasági és Külügyminisztérium kötötte meg a megállapodásokat, amelyek leginkább három feltételhez kötötték a támogatást: a meghatározott bevétel mellett szerződésben kellett vállalni, hogy hány új munkahelyet teremtenek és hány százalékban alkalmaznak felsőfokú végzettségűeket.

Pénzügyi beszámolóik szerint azonban a célszámokat már a támogatás előtt teljesítették a társaságok.

A Hell-csoport négy cége összesen 7 milliárd forint támogatást kapott egyedi kormánydöntés alapján, cserébe pedig vállalták, hogy 29,9 milliárd forint beruházást valósítanak meg, melynek keretében a 172 fős munkavállalói létszámot 492-re, az árbevételt pedig 2020-ra 27 milliárd forintra növeli. Azonban a négy cégnek már a szerződés aláírásának évében 30,4 milliárd forint nettó árbevétele volt, és 600 munkavállalót alkalmazott, azaz még elbocsátásokkal is tudták volna teljesíteni az elvárást.

A Continental Automotive Hungary Kft. a támogatási szerződés értelmében azt vállalta, hogy 9,9 milliárdos kapacitásnövelő beruházással a veszprémi gyárban foglalkoztatott 1699 fő mellé további 130-at vesz fel, és a cég árbevétele 67 milliárd forint fölé emelkedik. A szerződést tavaly év végén írták alá, de a NAV nyilvántartása szerint már ekkor 2023-an dolgoztak a gyárban, amelynek 73 milliárd forint árbevétele volt.

A minisztérium nem adta ki a döntéseket megalapozó dokumentációt, ezért a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylési pert indított a tárca ellen. A lap azt is megjegyzi, hogy 2005 és 2010 között a szocialista kormányok 111,7 milliárd forinttal támogatták a Magyarországon működő multinacionális cégeket és nagyvállalatokat, az Orbán-kormány viszont 2011 és 2016 között 164,9 milliárd forint közpénzt osztott ki számukra egyedi kormánydöntésekkel.

Cikkünk megjelenése után a KKM a következő reakciót küldte:

 A bázisértékek meghatározása nem a támogatási szerződés megkötéséhez fűződik, hanem a beruházás megkezdéséhez, amely sok esetben jóval a támogatási szerződés aláírása előtt, a támogatási döntéshozatali eljárás korábbi szakaszában megtörténik.

Ennek értelmében hibás és téves minden olyan megközelítés, amely a szerződés aláírásának időpontjához képest kéri számon a megteremtett munkahelyeket és beruházási költségeket.

Az uniós jogszabályok világosan kimondják: a munkahelyteremtést és a beruházási költségeket onnantól kezdve kell számolni, amikor egy cég elfogadja a kormány támogatási ajánlatát, és nem onnantól amikor a szerződést aláírják.

Helyreigazítás

A 24.hu oldalon 2017.10.10. napján „ Munkahelyteremtés nélkül is pénzelt cégeket a kormány” címmel megjelent cikkben közölt valótlan állításainkkal összefüggésben: A 24.hu oldalon 2017.10.10. napján „ Munkahelyteremtés nélkül is pénzelt cégeket a kormány” címmel megjelent cikkben közölt azon állítás, hogy „….a négy cégnek már a szerződés aláírásának évében 30,4 milliárd forint nettó árbevétele volt, és 600 munkavállalót alkalmazott” valótlan. A szerződés megkötésének napján a valós munkavállalói létszám 364 fő volt, a munkahelyteremtésre vonatkozó követelmény a vállaláson túlmenően is megvalósult, ugyanis jelenleg 684 munkavállaló dolgozik a cégcsoportban. Azon megállapítás, hogy a szerződéskötés időpontjában már teljesítettük a létszám vállalást, nem valós, illetve a megelőző 12 havi statisztikai állományi létszám hasonlítása – mely mint bázisadat került rögzítésre a szerződéskötést megelőző helyszíni szemlén (172 fő) – egy adott időpontban fennálló létszámadathoz képest nem összehasonlítható, valótlan képet mutat. A bázis értékeken felül szükséges volt még a pályázat benyújtásával egyidejűleg – 2015. augusztusban – meghatározni azokat az árbevétel vállalásokat, amelyeket a támogatás fejében vállalt a cégcsoport. Ez 2015 – ben az jelentette, hogy 2020-ra több mint a duplájára nő az árbevétel, a későbbiekben már 3,5 szeresére. Így a projektben vállalt 8 év kötelező fenntartása alatt, 2014 –es bázis árbevételéhez képest összesen mintegy 209 milliárd forint többlet árbevételt vállalt a 7 milliárd forint támogatással szemben a cégcsoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik