A Vál-völgyi kisvasút
Gazdaság

Felcsúti kisvasút uniós ellenőrzése: példátlan szabotálás, amit a magyar kormány művel

24.hu
24.hu

2017. 09. 12. 13:14

A munkánknak az (Európai – a szerk.) Parlament történetében példátlan szabotálása a magyar kormány részéről egyetlen eredménnyel járhat: a korrupcióval kapcsolatos gyanút erősíti meg. Ilyen ellenállást ez a testület, amely évi három látogatást bonyolít az EU-n belül és azon kívül az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésére, még soha, egyetlen ország részéről sem tapasztalt. És nyilvánvaló a következtetés: ha most először ilyen példátlan elutasításba ütközünk, az azért van, mert itt valami példátlan dolog történik az uniós pénzekkel.

Így fogalmaz Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért párt tagja, egyben európai parlamenti képviselő a felcsúti kisvasút tervezett európai ellenőrzésével és a magyar kormány védekező magatartásával kapcsolatban a Facebook-posztjában. A múlt héten derült ki, hogy a magyar kormány nagyon nem akarja, hogy az uniós bizottság megnézze közelről a felcsúti kisvasutat, Lázár János, az EU-pénzekért is felelős, Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig beszólt a kisvasutat vizsgálni akaró EU-soknak. A projektet amúgy körülbelül 600 millió forintnyi uniós pénzből valósította meg Magyarország, a kisvasút kihasználtsága annak a megnyitása óta vitatéma.

Jávor Benedek is tagja a jövő héten hazánkba látogató európai parlamenti bizottságnak. Azt írja a tervezett látogatásról, hogy

majdnem egy éve megszületett a döntés a látogatásról. Még a nyári szünet előtt összeállt a végleges program, amelyben kiegyensúlyozottan szerepelnek a magyar kormány (Vigadó, Zeneakadémia), a CONT bizottság titkársága (felcsúti kisvasút, 4-es metró) és az általam (Budapest Szíve program) javasolt projektek. Majdnem két hónapja elmentek a megkeresések a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnénk. Hat nap múlva érkezik a delegáció Budapestre. Ehhez képest sem a magyar kormány képviselői (államtitkári szinten), sem Polt Péter Legfőbb Ügyész, sem egy sor más állami szereplő, a felkeresni kívánt projektek gazdái közül pedig többek közt a felcsúti kisvasút gazdái a mai napig nem voltak képesek egy emailt visszaküldeni, amiben reagálnak a megkeresésre. Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy emailt nem voltak képesek kiszorítani magukból.

Ráadásul

ha pedig abban reménykednek Lázárék, hogy elszabotálják a látogatást, oszt’ jónapot, hogy klasszikusokat idézzünk, akkor csalódni fognak. Mindaz, amit tapasztalunk a magyar kormány részéről, csak abban erősít meg, hogy van mit ellenőrizni. És ez az ellenőrzés a delegáció hazautazásával nem fog lezárulni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.