Gazdaság

Az amúgy is milliárdosokhoz további milliárdokat gurítanak Szijjártóék

szijjártó-orbán (Array)
szijjártó-orbán (Array)

A külföldi működő tőkéért, cégekért óriási a versengés, a magyar külgazdasági és külügyi minisztériumnak van is kerete a beruházásösztönzésre, azt gondolhatnánk, hogy külföldi cégek Magyarországra való idejövetelét segítik ezzel elő. A számok azonban mást mutatnak: inkább azt, hogy főként magyar cégeknek adnak milliárdokat, ráadásul köztük több olyan vállalkozás is van, amelyiknek a tulajdonosa amúgy is multimilliomos üzletember – ez jött ki abból, hogy a Zoom.hu átnézte a támogatási számokat.

A beruházásösztönző célelőirányzatra 30 milliárdot tettek félre az idei költségvetésben, azonban az év felére már kimerült a keret. A nyilvánosságra hozott 22 támogatott projektből 7 magyar, de a megítélt támogatás kétharmada került ezekhez, holott a beígért új munkahelyek nem egészen egyharmada (nem egészen 3900 új munkahelyből kevesebb, mint 1200) köthető ezekhez.

A legtöbb pénzt, 6,2 milliárd forintot ezek közül Mészáros Lőrinc Visonta Projekt Kft.-jéhez irányítja a kormányzat, ez a cég Magyarország egyetlen búzakeményítő-gyárát építi fel. Mészárosék 250 munkahely létrehozását vállalták, vagyis 25 millió forintos támogatással hoznak létre egy munkahelyet. Mészáros 120 milliárd forintra becsült vagyonával az 5. leggazdagabb magyarnak számít.

A nem egészen 13 milliárd forintra taksált vagyonnal rendelkező Magyar József érdekeltségébe tartozó Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt. 1,7 milliárdos támogatást kapott.

A Spinto Hugária Kft. szerszámgépgyártással foglalkozik, kapott 600 milliós támogatást, a cég tulajdonosai között feltűnt a Mol-vezér Hernádi Zsolt érdekeltségébe tartozó tőkealap és Lantos Csaba is, Hernádi és Lantos is 10 milliárd forintnál is nagyobb vagyonnal bír a becslések szerint.

Azzal egyébként, hogy az idénre tervezett keret félidőre kimerült, nincs gond, mert a kormány pár hónapja 20 milliárddal megemelte a célelőirányzatot, úgyhogy gurulhatnak még a milliárdok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik