Gazdaság

Százmilliárdok forognak Újlengyelben, a magyar offshore paradicsomban

Egy faluszéli házba jegyezték be az egyik legnagyobb árbevételű magyar céget, amivel a magyar fogyasztók soha nem fognak találkozni.

Újlengyelen, egy faluszéli házba van bejegyezve az egyik legnagyobb árbevételű magyar cég, amelynek alaptőkéjét mexikói tulajdonosa épp most szállítja le 1,14 milliárd dollárról 1,11 milliárdra, vagyis 8,75 milliárd forint tőkét von ki a társaságból. Erről a Zoom.hu ír.

A Bimbo Hungria Vagyonkezelő Zrt. méltán ismeretlen hazánkban, kézzel fogható tevékenysége ugyanis Európában sincs. A tulajdonos a mexikói, pékárugyártással foglalkozó Grupo Bimbo S. A. B., amely Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban és Kanadában aktív. A magyar leánycégnek Luxemburgban van egy fióktelepe, amelyhez hozzárendelte a védjegyeket és kapcsolódó jogokat, jogdíjakat és kölcsönköveteléseket. Emellett van egy amerikai fióktelepe, amely sütőipari alapanyagokat szerez be a mexikói anyacég számára.

Ezek a nyersanyagok természetesen soha nem fordulnak meg Magyarországon, ettől még a Bimbo Hungria tavaly 423 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye 13,5 milliárd forint volt. 2015-ben 450 milliárd forint volt a cég forgalma, ezzel a HVG rangsorában olyan cégeket előzött meg, mint a Borsodchem, a Spar vagy a Richter.

A cikk szerint egyébként Újlengyel igazi magyar offshore paradicsom, ahol egymást érik a nagy nemzetközi vállalatok adóoptimalizáló fiókcégei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik