versenyképesség (versenyképesség, )
Gazdaság

Szijjártó Péter kitűzte a célt a magyar gazdaság elé

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 13:30

Korábban a témában:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gazdasági Csúcstalálkozójának vendége volt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. A rendezvényen Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke kifejtette, hogy a technológiai fejlődés megállíthatatlan, és a hazai vállalatoknak is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kutatás-fejlesztésre. Szijjártó Péter előadásában hangsúlyozta, hogy nem érdemes kisebb célt kitűznie az országnak, minthogy a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítsa a térségben a leghatékonyabban összekapcsolva a termelést a digitalizációval, valamint, hogy a legversenyképesebb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon. A miniszter szerint a gazdaság sikerének feltétele a megfelelő digitális- és adókörnyezet biztosítása a magas hozzáadott értékű beruházások számára a megfelelő munkaerő-piaci kínálat mellett.

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke nyitóbeszédében a következőket emelte ki:

A több mint 6000 közép- és nagyvállalatot tömörítő, legnagyobb hazai munkaadói szervezetként az MGYOSZ a magyarországi versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. Szervezetünk alapvető feladata a hazai vállalatok érdekvédelme, támogatása. Ennek egyik eszközeként a Budapesti Értéktőzsdével együttműködve szeretnénk segíteni a magyar cégeket a tőzsdei bevezetésben. Számításaink szerint 203 olyan vállalat van ma Magyarországon, mely egyértelműen képes lenne a tőzsdére lépésre. Jelenleg ezek a cégek több mint 1000 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak és 8-10 százalékos forgalomarányos nyereségük van. Ez a 203 vállalat hosszútávon a gazdaság motorja lehet.

Szijjártó Péter miniszter a munkaidőkeret-elszámolásról szóló módosítással kapcsolatban elmondta, hogy kellő előkészítéssel, hosszabb egyeztetés után, de előbb vagy utóbb feltehetően szükséges lehet majd meglépni a munkaidő-keret egyről két évre bővítését, mert különben versenyhátrányba kerülhet az ország a regionális versenytársaival szemben. Mint ismert a kormány ettől a tervétől visszalépett a szakszervezetek tiltakozása miatt.

Dr. Futó Péter a technológiai fejlődés fontosságát alátámasztva beszédében példaként említette az olaj árának változását az elmúlt években.

Pár évvel ezelőtt még mindent az olajár határozott meg. De a technológia fejlődésnek köszönhetően az új kitermelési módszerek lehetővé és idővel egyre költséghatékonyabbá is tették a palagáz és a palaolaj kitermelését.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint egy olyan exportvezérelt gazdaság esetén, mint a magyar, a külkereskedelem további bővítésének elengedhetetlen feltétele a versenyképes, világszínvonalú termékek és szolgáltatások előállítása.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.