Gazdaság
Verona, 2016. január 21.
Olasz tûzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2016. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diákok életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

Még mindig nem fizettek kártérítést a veronai buszbaleset után

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 14:34

A biztosító 1,6 milliárd forintig felel, afölött a Klebelsberg Központnak kell felelősséget vállalnia.
Korábban a témában:

Három hónappal a veronai buszbaleset után még nem kapták meg a kártérítést a sérültek és az elhunytak hozzátartozói – írja a Napi.hu. Bár a biztosító utalt előleget, de az érintettek úgy érzik, kedvezőtlen megállapodásra kényszerítenék őket.

A biztosító felelősségi-kártérítési maximuma 1,6 milliárd forint, de az iskolát fenntartó Klebelsberg Központnak korlátlan anyagi felelősséget kell vállalnia, ha a biztosító kerete nem elég. A portál kitér arra, hogy a Belső-Pesti Tankerületi Központ megbízott egy ügyvédi irodát, hogy a károsultak segítségére legyen, de egyes feltételezések szerint a központ a milliárdokra rúgó kifizetéseket is elkerülné ezzel.

Ezt a feltételezést a Klebelsberg Központ tagadta, azt közölték: az ügyvédet azért bízták meg, mert a hozzátartozók igényelték a segítséget. Szerintük nem áll fenn összeférhetetlenség, mert az ügyvédi iroda nem peres képviseletre, hanem kapcsolattartásra és jogi segítségnyújtásra kapott megbízást. A károsultak többsége azonban nem a központ által megbízott ügyvéd segítségét veszi igénybe, hanem biztosítási ügyekben tapasztalt ügyvédi irodákat és ügyvédeket.

A Groupama biztosító a Napi.hu értesülései szerint az elhunytak rokonainak olyan sablon egyezségi megállapodást ajánlott, amely független a hozzátartozók számától. Az érintettek többsége ezt elutasította, csak néhányan hajlanak a megegyezésre ezekkel a feltételekkel. A biztosító sajtóosztálya a portállal közölte: „eltérve a szokásos kárrendezési gyakorlattól, már a kárbejelentéseket megelőzően ténylegesen megkezdtük az érdemi kárrendezést, megpróbálva ezzel minél több terhet levenni a tragikus balesetben érintettek válláról”.

Jórészt az egyéni megállapodásoktól függ, hogy kimerül-e a biztosító 1,6 milliárdos kerete – az elhunytak rokonainak fizetendő sérelemdíj mellett jelentős lehet a sérülteknek és a súlyosan sérülteknek kifizetendő egyszeri összeg és életjáradék. A busztársaság felelőssége és kártérítési kötelezettsége is nyitott kérdés, bár a cég vélhetően nem képes tíz- vagy százmilliókat kifizetni egy elhúzódó pert követően sem – írják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.