Gazdaság

„Túladóztatják” a dohányt júliustól

Az adóemelést az uniós minimum elérésével indokolja a kormány, de azt túl is lépik.

Bár a dohánytermékek jövedéki adójának emelését azzal indokolja a kormány, hogy hazánknak is el kell érnie az európai uniós minimumot, a vágott dohány esetében magasabb lesz az adó júliustól – írja a Napi.hu.

Júliustól a cigaretta adója ezer darabonként legalább 29 200 forintra nő 28 800-ról, a vágott dohány kilója után 17 300 forintot kell fizetni szemben a jelenlegi 16 200-zal. A szivar és szivarka minimumadója legalább 4180 forint lesz ezer szálanként, jelenleg 4120 forint a minimális összeg.

A finomra vágott dohány esetében az uniós irányelv 54 euróban határozza meg a minimális jövedéki adót, vagy a súlyozott eladási ár 46 százalékában. A júliustól érvényes 17 300 forintos adó a tavalyi 311,4 forintos árfolyammal számolva már 55,5 eurót jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem válaszolt érdemben arra, miért emelték az adót magasabbra a feltétlenül szükségesnél, de azt elmondták, hogy a környező országokhoz képest is jelentősen alacsonyabban van a hazai dohányboltokban kapható fogyasztási dohány ára. Nagyobb adómérték azonban nem várható, mert a cél az, hogy a legtöbb fogyasztó a legális források felé forduljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik