Gazdaság

Már a 100 milliárdot közelíti a vizes-vb költsége

2015 március: a 2017 nyári vizes-vb Budapestnek ítélése után a Magyar Úszószövetség akkori elnöke, Gyárfás Tamás kijelentette: meg fognak állni a költségek úgy 25 milliárd forintnál.

2017 április: az eddig ismert számok alapján csaknem 94 milliárd forintnál járnak már a költségek – írja az Átlátszó.hu.

És ez még nem a végösszeg. Ugyanis jelenleg is több, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés van folyamatban, azok kiadásvonzata csak a nyertes kihirdetése után válik ismertté.

De van még egy legalább ilyen érdekes része a történetnek. Noha bő két éve tudja Orbán Viktor kormánya, hogy Magyarország rendezi meg a vizes-világbajnokságot, vagyis jó előre lehet tudni, hogy mit kell csinálni, mégis nagyon gyakran a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel választják meg, ki végezheti a munkát. Normál esetben ezt csak kivételes esetekben lehetne bevetni, akkor, ha előre nem látható okból rendkívüli sürgősség indokolt.

De a kormány gondolkodott jó előre, ugyanis épp a vizes-vb miatt hozott egy külön törvényt, amelynek értelmében az ajánlatkérő minden közbeszerzést jogosult így lefolytatni.

Hogy mi az eredmény? Sokszor az előzetesen becsültnél jóval drágábban bíznak meg cégeket kivitelezésre. Például az eredetileg 1,3 milliárd forintra saccolt ugrótorony már 3 milliárd forintnál jár, a szállodaköltségek is több mint a kétszeresükre nőttek (2,86 milliárd helyett csaknem 6 milliárdnál jár a számláló).

Az egésznek a szimbóluma pedig a Dagály úszóaréna, amelynek kivitelezését 8 milliárd forintra taksálták először. Hogy aztán a munkát Orbán Viktor jó barátjának számító Garancsi István egyik cége nettó közel 40 milliárdért vállalja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik