Gazdaság

A szegények megszenvedték, a gazdagok kikacagták az inflációt

A fogyasztói árak tavalyi emelkedése leginkább az egyébként is kedvezőtlen jövedelmi helyzetben lévőket érintette, akik 0,7 százalékos drágulást tapasztaltak. A közepes jövedelműek az átlagossal megegyező, 0,4 százalékos inflációt, míg a jól keresők félszázalékos drágulást érzékelhettek – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva a Világgazdaság.

Jól jártak még aktív, illetve a három vagy több gyerekes háztartások, amelyeknél 0,3 százalékos áremelkedési ütemet mértek, a nyugdíjasok viszont az egyik legmagasabb, 0,6 százalékos drágulást tapasztalták.

Az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarának több mint 30 százalékát teszik ki az élelmiszerek, míg a jobban keresőkének csak 20 százalékát. Az élelmiszerek 2016-ban átlagosan 0,7 százalékkal drágultak, ami a megelőző évinél valamelyest alacsonyabb volt, de ez a drágulás jobban érintette a szegényebbeke.  A tartós fogyasztási cikkek félszázalékos áremelkedése az alacsony jövedelműekre gyakorolt jelentősebb, 0,9 százalékos hatást – derül ki a cikkből.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik