Gazdaság

600 milliós támogatást kap a Mercedes tanműhelyre

Több mint 600 millió forint értékben részesül költségvetési forrásból a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. tanműhelyre fordítható támogatásban a nemzetgazdasági miniszter egyedi döntései alapján. A fejlesztés célja a szakképzésben résztvevők számának növelése, így eleget téve a munkaerőpiac elvárásainak a térségben.

A szakemberek képzése leghatékonyabb formában a duális szakképzés és duális felsőoktatás keretében valósulhat meg. Ebben a képzési formában az elméleti ismereteket a közép-, illetve felsőfokú képző intézményekben szerzik meg a fiatalok, míg a gyakorlati tudást, készségeket vállalatoknál sajátítják el.

Így az iskola elvégzését követően azonnal alkalmazható szakemberek kerülnek a munkaerőpiacra. Az állam ezért adókedvezményekkel és közvetlen támogatással is ösztönzi a vállalatokat, hogy minél nagyobb mértékben vegyenek részt a fiatalok gyakorlati oktatásában. A középszintű duális képzés tanműhelyeire egyedi miniszteri döntéssel nyújtható támogatás legfőbb feltétele az, hogy a tanulószerződéses létszám legalább 50 fővel növekedjen.

Ezzel a támogatással tanulónként átlagosan legfeljebb 8 ezer eurónak, összességében legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő összegű juttatást nyerhet el egy gazdálkodó szervezet tanműhely létrehozására és felszerelésére, legalább 27 százalékos önrész, valamint 5 éves létszám-fenntartás és tanműhely-működtetés vállalása mellett.

A támogatásból létrehozott tanműhely további fenntartását, illetve a tanulók költségeit az említett adókedvezmények tovább segíthetik. A Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. a fenti célra összesen 622 millió forint támogatásban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik